Kaurismäkis nya om flyktingar i EU


Mannen från Le Havre

Aki Kaurismäkis nya film Mannen från Le Havre förhandsvisas nu på fredag den 16/12  kl 19 i S:t Jacobs kyrka i Stockholm.

Möte med papperslös flykting

I centrum för filmen står forne författaren Marcel som försonats med att det nog inte blir några fler böcker. Han har gått i frivillig exil i Le Havre och lever nu ett stilla och behagligt liv som  skoputsare (!).

En dag möter han papperslösa flyktingpojken Idrissa samtidigt blir hans hustru svårt sjuk. Plöstsligt ställs allt på ända.

Mannen från Le Havre fick ett varmt mottagande när den deltog i tävlan i Cannes och har beskrivits som ”en saga med två lyckliga slut”.

Mannen från Le Havre

Europas moraliska kris

Regissören kommenterar sin idé med filmen ovanligt öppenhjärtligt: ”Den europeiska filmen har varit dålig på att skildra den ständigt växande finansiella, politiska och framför allt moraliska kris som har lett fram den sedan länge olösta flyktingfrågan; flyktingar som försöker ta sig in i EU och den oegentliga och undermåliga behandling de utsätts för.

Jag har inget svar på problemet men jag ville ändå ta upp ämnet i denna hur som helst orealistiska film!”

Visningen är ett samarbete med Folkets bio. Filmen har svensk biopremiär på juldagen och går då upp i Stockholm, Göteborg, Lund, Malmö, Västerås, Örebro, Helsingborg och Norrköping. Den kommer till Växjö och Angered i slutet av december, till Östersund och Umeå i slutet av januari.
 
Mikael Larsson
Handläggare för kulturfrågor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *