Sebbe på franska


Vad ska vi göra med familjen? Denna skådeplats för kärlek och svek, trohet och besvikelse. Det har varit en återkommande fråga i det senaste dygnets filmer. Omständigheterna varierar, men alla undersöker samma grundproblematik. Hur ska vi leva tillsammans egentligen?

I franska L’enfant d’en haut (Sister) av Ursula Meier möter vi 12-åriga Simon som försörjer sig och sin äldre ”syster” genom att ta liften upp och stjäla skidutrustning och matsäck från rika turister. Dag ut, dag in. 

Liksom i svenska Sebbe blir det svek på svek. Brutna löften. Förnekande. Äta på toaletten. Den absolut tyngsta scenen är när pojken får betala för att få sova i samma säng som systern. Men här finns också vilja till liv. Och värdighet mitt i förnedringen.

Sara och Hagar drama

Turkisk-tyska Kuma gör också starkt intryck. Ett modernt Sara och Hagar drama där en ung flicka från en turkisk by gifts bort med en äldre man för att bli hustru nr 2 och bo med hans familj i Wien.

Till viss del förutsägbart, men samtidigt trovärdigt om familjen som komplext maktsystem. Som är mycket större än patriarkens individuella beslut. Han har inte kontroll. Ett system som också befinner sig i ständig förändring, förhandling. Där också den obildade byflickan får status och inflytande när hon levererar (barn).

Mikael Larsson. Fotograf: Kervin Tran.

Familjen som en plats för hemligheter. Där straffet för överträdelser är fasansfullt hårt. Där överträdelserna ändå äger rum. Och där livet fortsätter. Lär inte gå upp på SF. Värt att hålla utkik efter.

Mikael Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *