Drömmen om ett nytt liv


Blandad kompott idag. Ser bl a två filmer som på olika sätt handlar om drömmen om ett nytt liv.

Cherry

Kommer närmast från amerikanska independent-filmen Cherry. 18-åriga Angelina bestämmer sig för att lämna sitt white-trashiga hem så fort hon kan. Hon söker sig till porrindustrin i San Fransisco. I vilken utsträckning väljer hon? Svårt att säga. Hon är inte ett offer. Inte heller ett särskilt tydligt subjekt tycker jag.

Stephen Elliott (regi) och Ashley Hinshaw från Cherry

Omöjligt att inte jämföra med Elles (Juliette Binoche)  som jag såg första dagen, även om det kanske är orättvist mot en debutant. Samma ämne, men inte alls lika komplext. 

Väldigt lite om industrins baksidor, förutom att det betyder social stigmatisering och kan trassla till relationer. 

Och huvudpersonens känsloregister är smalt. I princip framställs sexarbete som ett kul och spännande karriärval, om bara inte omgivningen var så fördomsfull.

En industri för och med ”vanligt” folk

Behållningen av filmen är att den visar på något av omfattningen av industrin. Porr är inte bara något obskyrt som händer i smutsiga källare utan det är big business som äger rum i påkostade studios. Med ”vanliga” män och kvinnor som delaktiga i alla led (aktörer, producenter, filmare, distributörer och konsumenter).

Mängden av filmer på detta tema bara här i Berlin tyder på att temat ligger i tiden. Men vad ville man egentligen med Cherry? Blev inte alls klok på det under visningen. 

På frågestunden efteråt etiketterar regissören sig som f d ”sexarbetare” och att ambitionen var att göra en film som ”sexarbetare” kan känna igen sig i. Känns lite naivt, uppgivet och extremt opolitiskt. Räcker det med det liksom? Går från filmen med en känsla av beklämning.

Mads Mikkelsen som livläkare

En kongelig affaere. Alice Vikander och Mads Mikkelsen

Dessförinnan var det dags för danska En kongelig affaere med Mads Mikkelsen som livläkaren Johan Struense och Alice Vikander som drottning Caroline Mathilde.

Berättelsen räcker långt. Om visionen att förverkliga Upplysningen i politisk handling. Att använda makten till något gott. Och samtidigt vara fångad av makten, ofri att leva det liv man vill leva, låst i sin roll.

Och visst är det välgjort. Man kan lita på Mats. Men det måste tillhöra det mest konventionella som släppts från Zentropa. Ett kostymdrama med idéhistorisk klangbotten. Stor entusiasm på presskonferensen dock. Viss skrällchans till guldbjörnen? 

Närmar oss upploppet nu. Imorgon ska vi hitta en vinnare.   

Mikael Larsson

handläggare för kulturfrågor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *