Tomboy – en film om identitet


Den franska filmen Tomboy visades på BUFF Filmfestival och går nu på flera biografer i Stockholm. Det är en ömsint film om att växa upp, identitet och syskonkärlek.Filmen är mycket sevärd och kan med fördel ses i ungdomsgrupper men också i samtalsgrupper.

Hon väljer att vara pojke
Laure är tio år och van att flytta. När hon återigen kommer till ett nytt sammanhang med nya grannbarn och de tar för givet att hon är en pojke, spelar hon med.

Genom att testa olika förhållningssätt, kläder och sätt att vara får Laure tillfälle att prova olika identiteter. Hon trivs med sina nya kompisar och med sin skapade identitet.

Syskonkärlek
Jag tycker att de starkaste scenerna är dem mellan Laure och hennes yngre syster. De har en varm och nära relation. Systern är också den första att upptäcka Laures dubbelspel.

Men hon är lojal och förstärker med glädje sin syster i hennes nya identitet. Hon stöttar hennes också när mamman tvingar Laure att avslöja sin lögn.

Användbar

Beatrice Lönnqvist. Foto: Björn Lönnqvist.

Tomboy är en användbar film i ungdomsgrupper, konfirmandgrupper och andra samtalsgrupper.

Den är kort, 84 minuter och den berör starka ämnen som identitet och förväntningar på hur man är som tjej och kille. Det finns många scener att känna igen sig i och fundera vidare på.

Beatrice Lönnqvist

stiftsadjunkt för ungdoms- och konfirmandfrågor, Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *