Slutspurt i Cannes


Filmfestivalen i Cannes rullar in på slutvarvet. Till helgen utdelas Guldpalmen. Många har klagat över det gubbtunga startfältet i tävlingssektionen. Och visst är det anmärkningsvärt att inte en enda kvinna anses vara värdig att göra de 22 manliga regissörerna sällskap.

Loach legendarisk

Ken Loach skriver Canneshistoria genom att delta i tävlingssektionen för elfte gången! I år bidrar han med en ny bitterljuv Glasgowkomedi om familjefejd, The Angels Share. Men om Loach här.

Flitige David Cronenberg är här med dystoptisk skildring av New Yorks finansvärld Cosmopolis. Han hade ju även en film en Venedig i höstas, A dangerous method, om herrarna Jung och Freud, som Susanne Wigorts Yngvesson i den ekumeniska juryn  gillade.

Vinterberg nordiskt hopp

Det nordiska hoppet står i år till Thomas Vinterberg med Jakten (ni vet han med Festen 1998 på Zentropa). Med Mads Mikkelsen (surprise!) som misstänkliggjord nyskild man.

Mest nyfiken är jag dock på Michael Hanekes Love, om hur kärleken mellan två åldrande makar sätts på prov.  Haneke framstår som något av en mästare på att skildra subtila maktkamper. Han vann för övrigt här 2009 med Det vita bandet.

Ekumeniska juryn

Det finns en ekumenisk jury även om vi inte har någon svensk representant. (Ifjol fanns vi på plats genom Mikael Mogren.) I år leds den av en katolik, schweizaren Charles Martig, teolog och filmkritiker. I juryn finns också Magali Van Reeth och Jean-Luc Gadreau, båda Frankrike; Kodjo Ayetan, Togo, Marianne Smiley, Kanada samt Bojidar Manov, Bulgaria.

Mikael Larsson

handläggare för kulturfrågor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *