Monica Z – på Rivieran


En film som jag ser väldigt mycket fram emot är Per Flys kommande porträtt av Monica Zetterlund. Filmen har fått arbetstiteln ”Monica Z – Ett lingonris i ett cocktailglas” där filmproduktionen är i full gång. Den danska regissören Per Fly är tidigare känd för filmer som Arvet och Bänken.

Hög mysfaktor

I skön kväll i maj var producenten bakom filmen, Lena Rhenberg från StellaNova Film, i Cannes tillsammans med huvudrollsinnehavarna Edda Magnusson och Sverrir Gudnason och gjorde smyg-pr för filmen.

Några lyckligt väl utvalda fick se Edda Magnusson tolka Monica Zetterlund ackompanjerad av Peter Nordahl, som är ansvarig för musiken i filmen. Med sin mycket speciella röst lät klassiska jazzpärlor som Waltz for Debby och Sakta vi går genom stan imponerande rätt och gick rakt in i hjärtat på publiken. Hög mysfaktor under vårkvällen med palmer och avlägset havsbrus!

Debut som skådespelerska

Edda, som är från Ystad med isländska rötter, gör sin debut som skådespelerska och är annars mest känd som sångerska i en helt annan genre än jazz. Förra året släppte hon sin andra skiva Goods och provfilmade för regissören Per Fly som en kul grej. Men en provfilmning blev till tre, där hon till slut hade konkurrerat ut en rad erkända skådespelerskor.

Kärlekshistoria

Flera scener har under tidigare av året spelats in i New York och under sommaren fortsätter filmarbetet i Sverige. Peter Birro står för manuset och har tidigare skrivit manus till briljanta ”Hammarkullen” och ”Upp till kamp” som båda sänts i SVT. Manuset fokuserar på kärlekshistorien mellan Monika Z och hennes basist Sture Åkerberg (Sverrir Gudnason) som hårdpluggat tiden kring filmen och lärt sig spela kontrabas.

Omkom 2005

Alexandra Therese Keining. Foto: Karl-Henrik Edlund

Monica Zetterlund omkom i en lägenhetsbrand i Stockholm i maj 2005 och blev 67 år gammal. Filmen om hennes liv förväntas ha premiär under senare delen av 2013.

Alexandra Therese Keining

Regissör, Stockholm

Ledamot av juryn för Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2012

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *