Snövit i Kristusgestalt


Så har då den unga publikens favorit, Kirsten Stewart gjort den storslagna rollen som Frälsaren i skepnad av Snövit. Kisrten Stewart är mest känd som Bella i The Twilight saga. Som Snövit slänger hon inte bara med håret utan helar sjuka och återuppstår från de döda.

Den elaka styvmodern

Snow White and the Huntsman är en filmatisering av bröderna Grimms berättelse om Snövit och filmen håller sig till grundberättelsen. Alla ingredienser är med så det är en saga kryddad med feér, dvärgar och talande speglar. Det görs på ett trovärdigt vis och det är mycket, mycket vackert.

Som styvmodern ser vi Charlize Theron som aldrig varit bättre. Hon är så kall, så elak men ack så vacker. Att vara vacker och oantastlig från tidens gång, helst också odödlig är ett centralt tema i filmen. Stymodern vill vara vackrast och därmed mäktigast men Snövit hotar henne med sin oskuldsfullhet.

Duvor och en enhörning

En scen som särskilt stannar kvar hos mig är när Snövit förstår sin egen kraft och accepterar den. Då är bilden fylld av vita duvor och en enhörning, allt som tillhör sagans attribut. Det är det bästa med filmen. Att den bejakar det magiska i berättelsen om Snövit och gestaltar det med extra allt.

Beatrice Lönnqvist. Foto: Björn Lönnqvist.

Jag förstår inte riktigt Kirsten Stewarts storhet men tycker mycket om att en ung kvinna får vara den som befriar folket från ondskan och som skapar frid och fred.

Beatrice Lönnqvist

stiftsadjunkt för konfirmand- och ungdomsfrågor, Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *