Tyskt frihetsdrama


Intressant premiär ikväll när tyska Barbara går upp. Såg den i Berlin i februari och den tillhörde topp 5 hos den ekumeniska juryn i tävlingssektionen. Christian Petzold tillhör för övrigt de stora tyska regissörens med lågmäld vardagsdramatik som varumärke.

Barbara utspelar sig i Östtyskland. En kvinnlig läkare blir placerad på bondvischan. Hon planerar att fly till sin älskare i väst. Men livet tar en annan vändning. Jag ni hör. Jag behöver inte säga så mycket mer för att ni ska lista ut hur det går.

Det är lite förutsägbart och inte väldigt originellt. Men det är synnerligen välgjort. Starka skådespelarinsatser och underbart foto. Jag tycker också att den existentiella frågan formuleras på ett brännande sätt: Vad är frihet? Vem är egentligen fri?

Såg att DN var ljummen, men SvD entusiastisk. Det här är bättre än väldigt mycket annat som går på bio just nu. Tycker

Mikael Larsson

handläggare för kulturfrågor

 

En kommentar

Jonas Persson säger
18 september 2012 – 08:11

.... men visst är det mer än en enkel fråga om vilken frihet. Just när det gäller kopplingen frihet - ansvar är det en mycket kristen film :http://junofilm.blogspot.se/2012/09/barbara.html. Läs gärna bloggen Junofilm. Jag försöker skriva så teologiskt det går om de filmer jag ser...

Hälsar

Jonas Persson, kyrkoherde i Malmö S:t Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *