”Äta sova dö”


Gabriela Pichlers långfilmsdebut ”Äta sova dö” är inget man bör missa. Den rosade filmen ska i nästa vecka visas i riksdagen för de folkvalda eftersom filmen ger en effektiv bild av ekonomikrisen i Sverige. Bravo!

Med hjälp av varma och mänskliga porträtt av arbetslösheten personifierad lyckas Pichler både underhålla och beröra.

Huvudpersonen, den unga Raša, jobbar med att packa sallad. Samvaron i fabriken är balanserad. Trygg och familjär. När hon får sparken från jobbet bryts den lugna tillvaron i livet. Allting förändras för Raša på väldigt kort tid.

De fina scenerna mellan Raša och hennes pappa skildras med värme och kärlek. Tillsammans är de två karaktärer som ger filmen tyngd och knivskarp genuinitet.

Med både humor och en stor dos realism som speglar samhällets hårda spelregler, berättar regissören Gabriela Pichler om ett Sverige som sällan visas på film. Långt ifrån glamouren i Snabba Cash eller de hetsiga klippen i Hamilton.  Scenerna när Raša går på olika övningar för att söka jobb är fyllda med berättarlust och en charmig glimt i ögat.

I ett klassamhälle som kräver sina offer, är nu plötsligt Raša och hennes pappa i farozonen. Men tack vare en härlig personkemi mellan Raša och alla de olika sorters människor som vi får möta i byn samt filmens starka klang av mänsklig solidaritet, så blir Pichlers skildring aldrig melodramatisk.

Det är sällan svensk film vågar visa en rättvis bild av det moderna Sverige som inte utspelas i Stockholm eller Norrland. Ett extra plus för den skånska landsbygden i sin absolut sämsta form!

 

Alexandra Therese Keining

Regissör, Stockholm

Ledamot av juryn för Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2012

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *