Stockholms Filmfestival 2012


Den 7-18 November är det dags för Stockholms Filmfestival! Härligt!

Som alltid är det ett starkt utbud av dramatiska öden och i år verkar vikten ligga tungt på den lilla individens maktlöshet. Årets tema är just Makt – relationsmässigt, politiskt och i samhället. Här följer ett litet axplock av filmer som illustrerar årets tema som jag personligen inte vill missa!

Beast of The Southern Wild

Fantasi och verklighet blandas om vartannat i debutregissören Behn Zeitlins hyllade långfilm!

Havsytan når nya nivåer, vilda djur återuppväcks från de döda och världen är på väg att gå under i denna saga om en sexåring vid namn Hushpuppy, som bor med sin pappa vid världens ände. När han drabbas av en mystisk sjukdom ger sig den unga flickan ut på jakt efter sin försvunna mamma.

CAMP 14: TOTAL CONTROL ZONE

Om överlevnad och människans ofattbara inre styrka. 1983 föddes Shin Dong-Huyk i ett nordkoreanskt dödsläger. Han blev en politisk fånge från dag ett som vid sex års ålder tvingades arbeta, ständigt hungrig och med risk för både tortyr och plötsligt våld. Vid 23 års ålder lyckades han fly till en värld han inte ens visste fanns.

Bekas

2010 fick den rosade kortfilmsförlagan av Bekas Stockholms filmfestivals hedersomnämnande och nu är det alltså dags för världspremiären av långfilmsversionen på årets filmfestival. Karzan Kader står för både manus och regi i sin långfilmsdebut Bekas, ett äventyr som utspelar sig i ett 1990-talets irakiska Kurdistan. Kurderna är hårt ansatta av Saddam Husseins regim och det är en svår levnadssituation för de civila.

Middle of Nowhere

En annorlunda fängelsestory som med hjälp av lysande skådespelarinsatser sprider värme och hopp. Regissören Ava DuVernay har skapat en indiepärla som porträtterar hur en ung kvinna upprätthåller, upptäcker och vidareutvecklar bilden av sig själv när hon går genom svårigheter.

Night of Silence

Drömlikt kammarspelsdrama som belönades med Kristallbjörnen på filmfestivalen i Berlin.

Efter ett bröllop förflyttas vi till brudkammaren, där en nygift 13-åring skräms ihjäl av tanken att fullfölja äktenskapet med sin betydligt äldre make. Men när det mot natten lider verkar det alltmer som att oron är gemensam och kan föra dem samman.

Paraden

I fokus ser vi den serbiske bröllopsplaneraren Mirko, som kämpar för att genomföra Belgrads första Prideparad.

Serbiske regissören Srdjan Dragojevic har vunnit Bronshästen för Bästa film på Stockholms filmfestival för både De flammande byarna 1996 och Rane 1998. Med avstamp i verklighetens rubriker om våldsamma demonstrationer mot homosexuella gör han nu storartad comeback med en genreöverskridande berättelse, och konfronterar samtidigt sitt lands komplicerade historia. Paraden har med över 550 000 biobesökare blivit en oerhörd succé i hemtrakterna.

Alexandra Therese Keining. Foto: Karl-Henrik Edlund

Dessutom får Jan Troell, nu senast aktuell med Dom över dömd man, ta emot ett Lifetime Achievement Award. Skådespelaren William Defoe för Stockholm Achievement Award för sina fantastiska skådespelarinsatser under åren och franske regissören Jaques Audiard blir Årets Visionär för hans film Rust and Bone.

Gå in på festivalens hemsida på www.stockholmfilmfestival.se för mer information om visningar, biljetter och tider!

Alexandra Therese Keining

Regissör, Stockholm

Ledamot av juryn för Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2012

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *