Stockholms filmfestivals gala på Berns


Så är årets upplaga av Sveriges finaste filmfestival slut…

Den spännande prisutdelningen hölls i lördagskväll på Berns där årets filmjury, som i år leddes av den amerikanska skådespelaren Peter Fonda. Jag hade så klart mina favoriter men blev extra glad när den fantastiska Lore tog storslam!

Lore om barns utsatthet

Lore är regisserad av den unga och begåvade kvinnliga regissören Cate Shortland som gav oss filmen Somersault för snart tio år sedan. Jag blev starkt berörd av filmen när jag såg den under filmfestivalen i Cannes år 2004 med en förvirrad Abbie Cornish på väg att bli vuxen. Med liknande tematik av det unga barnets utsatthet handlar ”Lore” om som utspelas under andra världskrigets sista dagar.

Fantastiskt foto (Adam Arkapow,) musik (Mark Richter) och skådespelarprestationer där samtliga kategorier vann priser i lördags.  Den unga Saskia Rosendahl vann också mycket riktigt priset som bästa kvinnliga skådespelare för sitt porträtt av huvudkaraktären Lore i en välgjord skildring, som för mig, var svår att glömma.

Debutpris till Beasts of the Southern Wild

En annan favorit blev Beasts of the Southern Wild av Behn Zeitlin som vann Bästa debutfilm! En film som det är mycket svårt att inte charmas av, mycket på grund av den unika huvudkaraktärens Hushpuppys öden och äventyr i en fantasirik skildring av humanismen i sin starkaste form.

Härliga Nermina Lukac fick Årets Rising Star för sin insats i Äta Sova Dö. Ett mycket välförtjänt pris för en riktigt bra prestation!

Karzan Kaders långfilmsdebut Bekas fick Jurys Hedersomnämnande i år. Filmen kommer jag blogga om lite längre fram i November och är ett riktigt litet guldkorn som fullkomligt osar av den unga hoppfullhet som oftast skapas när verkligheten ter sig som ondast.

Stark vardagsskildring av Winterbottom

Det internationella kritikerpriset FIPRESCI gick till Michael Winterbottom för Everyday. Som filmskapare är han en av de bästa. Nyskapande, alltid överraskande och med en fingertoppskänsla som berör djupt.

Filmen handlar om en familj som tvingas ta sig igenom vardagen med sin pappa i fängelse och spelades in under fem år (!) där Winterbottom filmade några veckor per år. Shirley Henderson som mamman är fantastisk och lär nog ha varit en värdig konkurrent för priset som bästa kvinnliga skådespelerska.

Publikpris till Call Girl

Några av de andra vinnarna blev Mikael Marcimain för Call Girl som vann publikpriset. Tim Roth vann pris för bästa manliga skådespelare i filmen Broken som jag tyvärr missade.

Alexandra Therese Keining. Foto: Karl-Henrik Edlund

Nu dröjer det ett helt år igen tills nästa festival men till dess kan man titta på massor av film, lyssna på intressanta seminarier och njuta av Göteborgs Filmfestival mellan den 25:e janauari till 4:e februari 2013!

Alexandra Therese Keining

Regissör, Stockholm

Ledamot av juryn för Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2012

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *