Kyrkans filmpris blir Angelospriset


Svenska kyrkans filmpris får i år en lätt uppdatering. Utöver prissumman på 50 000 kr får pristagaren också ikonen Angelos, som tagits fram av göteborgskonstnären Erland Forsberg. 

Angelospriset, Erland Forsberg.

Erland Forsberg är född i och prästvigd i Borgå Stift, Finland och har gått i lära hos den finske ikonmålaren Robert de Caluwé. Sedan drygt 30 år är han verksam som kyrkokonstnär.  

Under höstens bokmässa i Göteborg visades ett bildspel av Mikael Ringlander om Forsbergs liv och gärning på Se människan scenen.  

Varför en  ikon?             

Angelosikonen är liten och cirkelrund. Erland Forsberg berättar att han ville skapa motsatsen till en ”filmkalkon”, det skulle vara något som lyfter. – Då passar i detta sammanhang en ängel, Angelos. En ikon är ju inte heller en bild vilken som helst; utan ett fönster mot himlen.  

Det finns också en blinkning till mot filmens huvudstad, Los Angeles, Änglarnas stad. Angelos cirkelrunda form kommer från ett kameraöga. Det var en utmaning att måla i så litet format, tycker konstnären.

I filmvärlden är det som bekant vanligt med en skulptur eller ett föremål som symbol för olika filmpriser. Cannes har sin guldpalm, i Berlin är det björnar och i Venedig lejon. På närmare håll har danska kyrkan en träskulptur av en ängel för sitt pris ”Gabriel”. Svenska kyrkans anslutar nu till den traditionen.   

Nytt för i år är också att priset delas ut i samband med filmens visning på festivalen. Prisutdelningsceremonin vid festivalens avslutningshelg är från och med i år reserverad från festivalens egna priser, Dragon Awards.

Mikael Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *