Fransk barnfattigdom


En av förra helgens intressantaste premiärer är definitivt franska Syster, eller L’enfant d’en haut (Sister) som den heter i original, i regi av Ursula Meier. Såg den i Berlin förra året och uppfattade den som en Sebbe på franska.  

En driftig grabb i schweizisk alperna skaffar mat på bordet genom att sno och kränga skidutrusning från alltför rika turister. Man kan säga att filmen ger barnfattigdomen ett ansikte. Den visar att fattigdom inte bara handlar om pengar till mat och skolutflykter utan något mer existentiellt och svårgripbart, som inte alls ryms i det som nu reducerat till politisk floskel, något som äter sig in i självkänslan, värdigheten.

Så här kommer ett personligt filmtips till Janne Josefsson: Missa inte Ursula Meiers Syster. Och när du ändå håller på, läs också Susanna Alakoski debattinlägg i DN, ”Jag vet vad fattigdom kostar för den som ska bli människa”.

Och så har kvällens två lågoddsare delats upp på guldbaggegalan. Oscarsnominerade Searching for sugarman blev bästa dokumentärfilm och Hanekes Amour bäst utländska film.

Mikael Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *