Angelospriset till Stefan Jarls Godheten


Marit Kapla, konstnärlig ledare Göteborgs filmfestival, Stefan Jarl, Angelospristagare, Ingvar Humlen, kanslichef Göteborgs stift. Foto: Mikael Ringlander

För några timmar sen på Stora teatern i Göteborg fick Stefan Jarl ta emot Angelosikonen för sin dokumentärfilm Godheten Såhär motiverar Svenska kyrkans jury sitt val:

”Med övertygande allvar och humor skildrar Stefan Jarl i Godheten vårt penningstyrda samhälle där människan och livets värden marginaliseras. Godheten får oss att se det vi förlorar.”

Charlotte Wells, handläggare för kulturfrågor, har följt juryns arbete i veckan och är mycket glad över valet: 

”Det är en tankeväckande, vacker, rolig, engagerande film som inte egentligen pekar finger mot ”skyldiga”, utan mer konstaterar så här är det och det är våra gemensamma beslut lika väl som enskilda beslut som avgör vad och hur vi lever tillsammans.
 
Stefan Jarl med Angelospriset 2013. Foto: Mikael Ringlander

’Den girige’ i ett kapitalistiskt system finns i oss alla – den tidsspegeln måste man våga titta i. Det är ingen agiterande film, den är politisk men inte partipolitisk. Trösterika titthål i form av naturlyriska bilder finns där och pekar mot den där ”riktiga verkligheten”, bortom politiska och ekonomiska system.”

Som tur var behöver vi inte vänta särskilt länge på att få se den. Godheten har svensk biopremiär den 15/2 på Folkets bio.
 
Mikael Larsson

En kommentar

Tomas Axelson säger
30 januari 2013 – 12:14

Bra val juryn och en motivering som träffas samtidsnerven. Ser fram emot att se filmen. Med vänliga hälsningar! Tomas Axelson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *