Vinnare med med svenskintressen i Karoly Vary


Bluebird av Lance Edmands  belönades med det ekumeniska priset vid den internationella filmfestivalen i tjeckiska Karoly Vary  nu i veckan som gått. Motiveringen från de tyska och tjeckiska jurymedlemmarna lyder:

”När en kvinnlig skolbussförare missar att en pojke somnat bak i bussen hon kör, så får det tragiska konsekvenser inte bara för hennes liv och familj utan även för många andra i den lilla nergågna småstad där de bor. Lance Edmands debutfilm tar upp frågor om skuld, främlingskap och isolering men framför allt så fokuseras på en tragisk avsaknad av kommunikation, sammanhållning och sökandet efter hemmahörande i denna värld. Bluebird är den mest tankfulla och mogna, atmosfärsfyllda, underbart återhållsamma och samtidigt känslosamma film vi någonsin upplevt från en långfilmsdebuterande regissör.”

Svensk samproduktion

Det låter onekligen spännande. I skrivande stund har jag inga uppgifter på svensk distribution. Men det finns skäl att hoppas. Filmen har svensk samproduktion och fått produktionsstöd från Svenska filminstitutet och producenten är Erika Wasserman, verksam i Sverige ( bl a producent för uppmärksammade Avalon och Man tänker på sitt). Bluebird utspelar sig i ett landskap inte helt olikt Sverige; en skogsindustristad på dekis i norra Maine. Kallt, bistert klimat. Ekonomisk kräftgång som påverkar samhället och livet i grunden. De mellanmänskliga relationerna som filmen också berör är universella.

Den långfilmsdebuterande Edmands är själv uppvuxen i just i en sådan stad i norra Maine. Han är intresserad av hur människor samverkar med landskapet som omger dem och atmosfären i det.

Bluebird fick också, delat, pris för bästa kvinnliga skådespelare i Karoly Vary.

 

Charlotte Wells

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *