Mer från Kiev


Photo, Håkan Holmlund (2)Håkan Holmlund fortsätter sin rapport från fimfestivalen Molodist i Kiev.

Överfulla tunnelbanor transporterade oss mellan visningarna. Oavsett tiden på dygnet var vagnarna fyllda med massor av människor med slitna, tärda ansikten. Prakten på tunnelbanestationerna med ljuskronor och marmorväggar stod i bjärt kontrast mot de flesta tunnelbanepassagerarnas armod.

Utmed de långa rulltrapporna ser vi affischer för en påkostad nej-till-EU-kampanj. Affischerna varnar för mängder av samkönade äktenskap och stora prishöjningar om Ukraina sluter ett handelsavtal med EU…

Med hjälp av nygjorda skyltar på engelska (tack vare fotbolls-EM 2012!) hittar jag ut från tunnelbanestationen och hamnar på Cinema Kiev, centrum för Molodist, Ukrainas största filmfestival. Många ivriga och hjälpsamma volontärer hjälper oss i den ekumeniska juryn med alla praktiska detaljer.

 

Ekumeniska juryns kortfilmspris

Vår jurys kortfilmpris gick till Commemoration, av den ukrainska filmaren Iryna Tsilik. Filmen handlar om en kvinna som kommer tillbaka till sin barndoms hus på den ukrainska landsbygden. En melankolisk film med underbara höstfärger.  I filmen gestaltas hennes möte med både sig själv som barn och sin morfar och det blir tydligt att hon inte är så klar med sitt förflutna som hon trott. Ett existentiellt drama i det lilla formatet.

 

Två långfilmer särskilt omnämnande

Den ekumeniska juryn delade också ut två rekommendationer i långfilmsklassen:

The golden Cage av mexikanaren Diego Quemada-Diez. Filmen berättar om två pojkar och en flicka på flykt från Guatemala till USA på jakt efter ett bättre liv. Det som börjar som en kamp mellan de två pojkarna slutar i en relation i liv och död. På ett osentimentalt sätt skildrar filmen styrkan i medmänskligheten.

Me, myself and mum av fransmannen Guillaume Gallienne. Huvudkaraktären i filmen, en stå-upp-komiker, gestaltar självinsikt och självkännedom på ett intelligent och annorlunda sätt. Filmen ger oss både humoristiska och djupt seriösa glimtar av den existentiella kampen att hitta sin sexuella identitet som är djupt ifrågasatt av hans familj.

 

Håkan Holmlund

Vik kyrkoherde, Essinge församling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *