Filmtips i jultid


Här kommer den första delen i en serie bloggposter med filmtips i jultid, för den som har tid och möjighet att sjunka ner i filmfåtöljen en stund, mellan måsten och julmys.

Först ut att lämna filmtips är Ylva Liljeholm.

Ombytta rollerOmbytta roller (1983) Regi: John Landis. I den här klassiska komedin om girighet, rättvisa och hämnd finns en obetalbar scen när LouisWinthorpe III (Dan Ackroyd) äter på bussen iförd tomtedräkt. Menyn? En hel laxfilé som han snott på företagets julparty och gömt i skägget.

Love actually (2003) Regi: Richard Curtis. ”Love actually” är den ultimata julfilmen med något för familjemedlemmar i alla åldrar. Kanske är den en bagatell, en lättköpt myskomedi om kärlekens och relationernas vedermödor. Men så charmigt gjord att i alla fall jag smälter. Varje år.

Mysteriet på Greveholm: 1996 års julkalender regisserad av Dan Zethraeus och Jesper Harrie. Spöken, slott, modiga barn och skattjakter. Kan en julkalender bli bättre än så här?

Fanny och AlexanderNightmare before Christmas: (1993) Regi: Tim Burton. Halloween möter Julen i Tim Burtons galna, originella, visuella explosion. En hyllning till fantasin (mer än till julen).

Fanny & Alexander: (1982) Regi: Ingmar Bergman. Julkalaset hos familjen Ekdahl går inte att komma undan. Det är så här det ska se ut.

 

 

 

 

Ylva Liljeholm, Film på GotlandYlva Liljeholm

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *