Filmtips i jultid, del 2


Mikael Larsson lämnar här fina förslag på film under julledigheten.

Lätt att bli lite mätt på Disney under julhelgen. Här kommer några alternativa matinéförslag.min fröken är en utomjording

Min fröken är en utomjording ( DK 2007)Vad är det som gör oss människor till de vi är? Förmågan till kärlek och empati? Ole Bornedal ställer den urgamla frågan med exceptionell frenesi och fräschör i ungdomsskräckisen Vikaren från 2007. En vanlig klass 6 får en tvättäkta alien som vikarie (i Paprika Steens fenomenala gestalt) och bjuder publiken på en omtumlande resa om att överbrygga glappet mellan barn- och vuxenvärld, trotsa sina rädslor och ställa upp för varandra. Filmen är läskigare än det mesta med drakar och demoner i barnfilmsbranschen. Här har man verkligen förstått att less is more och att en familjemiddag kan vara en nära-döden-upplevelse. Vikaren fick Svenska kyrkans första barn och ungdomsfilmpris 2007 och har hållit för åtminstone 10 visningar hemma hos mig.

St Trinians (UK 2007)Tänk dig en korsning mellan Familjen Addams och Ocean’s eleven. På en anarkistisk internatskola för utagerande flickor. Med Rupert Everett som obetalbar transrektor och Russel Brand som lärare i Brottslighet. Här råder frihet som enda lag och grym girl power. Låter det för bra för att vara sant? Absolut. Därför ska skolan stängas av den nitiska nyliberala skolministern (Colin Firth). Och förvecklingarna börjar. Såg den på mitt första Interfilmuppdrag i tjeckiska Zlin 2008 och den belönades där med ungdomsjuryns pris. Humorn uppskattades dock inte av svenska censurmyndigheten som satte en besynnerlig 15-årsgräns. Mycket nöje för den med glimt i ögat.

Keepern til Liverpool (Norge 2010) Så ett något nyare tips från underskattade filmgrannen i väst, som nyligen kommit i svensk distribution. Den töntiga killen som hittar sin inre styrka och vinner prinsessan tillhör de allra mest slitna figurerna i barn- och ungdomsfilmen. Ibland blir man bara trött över att variationen är så begränsad. Men ibland blir man glatt överraskad över filmare som får oss att känna att det är riktiga barn det handlar om och inte pappfigurer. Arild Andresens Keepern til Liverpool är genuin feelgood om kärlek, vänskap och känslan av att livet står och faller med en sån sak som att samlingen med fotbollskort ska bli komplett (genom extremt sällsynta Liverpools målvakt).

Mikael Larsson och Hans Hodel. Foto: Claudia Becker.
Mikael Larsson  Foto: Claudia Becker.

Då får jag önska er riktigt sköna filmhelger!

Mikael Larsson

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *