Filmtips i jultid, del 3


Its a wonderful lifeTomas Axelson bidrar här med sina filmtips, en genreindelad och underbart blandad julfilmskompott.

Drama: It’s a Wonderful Life (1946) Mycket sevärd med ett melodramatiskt budskap som griper tag. Med stora kast mellan bottenlös förtvivlan och gemenskapens glädje.

Kitsch: Vägen till Betlehem (2006) Ett mycket vykortsaktigt porträtt av den heliga familjen där Josef fått en större roll än brukligt. Fin födelsescen med Jesusbarnet. Bör ses parallellt med tips tre. Den heliga familjen i krigsmiljö.

Science-fiction:  Children of Men (2006) En stark framtidsskildring av ett sönderfallande samhälle med civilisationskritiska inslag. Ett barn föds som gör krig irrelevant på ett sätt som övertygar den misstrogne.

Feel good:  Love Actually (2003) En film som många ser om till jul. Har man inte sett den redan ska man göra det. Hör till filmallmänbildningen och är en referensfilm för många.

Action:  Die Hard (1988) Julstämningen kommer smygande allteftersom och kulminerar mot slutet när terrorhotet är avvärjt av New York-polisen John McClane och räddar sin fru.grinchaffisch

 Komedi: How the Grinch stole Christmas (2000) Hygglig version med Jim Carrey som avundsjuk ensamvarg uppe på berget ovanför julstämningen i staden.

Animerat:  How the Grinch stole Christmas (1966, 26 minuter) En alltför sällan visad version i svensk TV med Boris Karloffs röst.

 

 

 

Tomas Axelson

Universitetslektor i religionsvetenskap med medieinriktningTomas Axelson Nylle 120614

Högskolan Dalarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *