Arjeplog filmfestival Tro, film & kärlek firar 10 år!


Filmfestivalen i Arjeplog firar i år 10-års jubilem. Tomas Axelson kommer här med en första rapport från den nordliga filmfesten.

arjeplog snöFilmfestivalen i Arjeplog firar sitt 10-årsjubileum med ett massivt uppbåd av filmer och filmgäster. Festivalens speciella ambassadör, skådespelerskan Maria Lundqvist, invigde festivalen framför ett bildspel mot en snöfilmduk och hälsade festivalens särskilda gäster välkomna; Ann Petrén, Robert Gustafsson, Suzanne Reuter, Claes Ljunmark,  Malin Arvidsson och Rafael Edholm. En tradition har blivit att varje år ha besök av en biskop och Ragnar Persenius, Uppsala stift hälsades särskilt välkommen som årets gäst.

Se hela programmet på filmfestivalens  hemsida http://www.arjeplogsfilmfestival.com/

Årets tema var feel-good med filmer som filmgästerna själva hade valt och introducerade. Suzanne Reuter talade om sitt filmval En oväntad vänskap och Malin Arvidsson diskuterade Little Miss Sunshine. Maria Lundkvist hade valt Dagboken och Ann Petrén förklarade varför Svart katt, vit katt berörde henne. Robert Gustafsson gjorde en prestation redan i resandet från Berlin och en visning av 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann i en salong med 1500 platser på fredagen till visningen i Arjeplog ett dygn senare, med efterföljande samtal.

arjeplogentreFestivalen har utvecklats till en samlingsplats för återkommande festivalbesökare från inte bara Arjeplogs kommun med drygt 3000 invånare, utan också från Arvidsjaur, Piteå, Luleå och Umeå. Festivalens två drivande krafter i Arjeplog, prästerna Niklas Westling och Ingrid Holmström Pavval tror att festivalen har sålt ca 2000 biljetter vilket är en mäktig manifestation för filmintresset runt denna unika festival i Svenska kyrkans regi.

 

 

 

Tomas Axelson Nylle 120614Tomas Axelson

Universitetslektor i religionsvetenskap med medieinriktning

Högskolan Dalarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *