Möte en torsdag i Venedig


Venedig 14 dag två

Eugene Chaplin
Eugene Chaplin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens stora upplevelse var mötet med teamet bakom filmen La Rancom de la Gloire (En ärans lösen – i en direktöversättning). Regissören

Xavier Beauvois
Xavier Beauvois

Xavier Beauvois som tidigare har gjort filmen Gudar och människor fick på denna andra dag på filmfestivalen denna sin nya film visad. Den har en verklighetsbakgrund i händelser som utspelades efter Charlie Chaplins död kring julen 1977. Två fattiga invandrare försökte då i Schweiz utverka en lösensumma från den mycket förmögna familjen Chaplin och stal hans kista. Det hela misslyckades. Denna historia har regisören gestaltat i sin film.

På presskonferensen efteråt diskuterades verklighetsbakgrunden till denna historia. Eugene Chaplin berättade om familjens sätt att hantera detta på ett sätt som diskret skulle rädda ansiktet både på gravtjuvarna och familjen. Efteråt fick jag en kort pratstund med Eugene Chaplin och frågade ytterligare om denna detalj då den påverkar den här filmens historia på ett avgörande sätt. Han bekräftade Oona Chaplin, Charlie Chaplins hustru, och hennes milda sätt att handskas med förövarna med barmhärtighet.

 

Från Venedig, Tomas Axelson

 

Tomas Axelson Nylle 120614Tomas Axelson

ThD/Universitetslektor i religionsvetenskap med medieinriktning Högskolan Dalarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *