Samtidigt i Venedig


Nu öppnar vi höstsäsongen för filmbloggen och vi gör det med en första rapport från filmfestivalen i Venedig. I år finns liksom för ett par år sedan en svensk INTERFILM-representant i juryn för det ekumeniska priset vid den betydelsefulla festivalen. Festivalen i Venedig startade så tidigt som 1932. Årets upplaga av ”La Mostra” är den 71:a i ordningen. Läs nedan vår juryrepresentants första hälsning från Italien./ Charlotte

En bild på juryn i Venedig, framför det som symboliserar Venedigs prestigefulla filmpris, il Leone d’Oro, Guldlejonet
En bild på juryn i Venedig, framför det som symboliserar Venedigs prestigefulla filmpris, il Leone d’Oro, Guldlejonet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Venedigs filmfestival öppnade med en stor amerikansk prestigeproduktion, Birdman, med den gamle Batman-skådespelaren Michael Keaton i huvudrollen och Edward Norton och Naomi Campbell i andra ledande roller. Berättelsen handlar om den åldrade manlige skådespelarens ångest inför att bli bortglömd och endast ihågkommen för sin insats i en actionfilm från 1992.birdman poster i Venedig

Filmen talade med hög röst, ibland gåtfullt och motsägelsefullt, om ålderskris och en jakt på verklighet, med ett metabudskap om betydelsen av skådespel i livets skådespel.

Juryn för det ekumeniska priset vid årets festival i Venedig består av Ralf Meister, biskop i the Evangelical-Lutheran Church of Hannover i Tyskland, som också är juryns ordförande. Med i juryn är också Anita Sasarky Nipah, student vid universitetet i Bologna i Italien, engagerad det evangeliska studentarbetet i Bologna och undertecknad. Arbetet koordineras av Karsten Kvisarius filmkritiker och han är också den som valt ut de 35 filmer juryn har möjlighet att se under de närmaste 10 dagarna.

Mottot för Interfilm är ”Looking beyond the screen” och det mottot ger oss en vägledning i filmdiskussionerna. Priset ska ges till en film som gynnar ”interreligious dialogue”.

 

 

Tomas Axelson Nylle 120614Tomas Axelson

ThD/Universitetslektor i religionsvetenskap med medieinriktning

Assistant professor Religious Studies & Media, Högskolan Dalarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *