Words With Gods


Vid sidan av filmerna i tävlan i Venedig har Tomas Axelson sett en intressant kapitelfilm, där ett antal kortfilmer skildrar religion och männsikans utsatthet.

words with godsUnder Venedigs filmfestival presenterades utom tävlan en film som handlade om religion. Filmen ”Words With Gods” (2014) har samlat 9 regissörer från olika delar av världen till ett kollage som utforskar människans utsatthet och hur hennes utsatthet speglas, gestaltas och härbärgeras av religion och kultur. Producenten Guillermo Ariaga har utvecklat idén och samlat regissörer som skildrat olika religiösa traditioner; shamanistisk andlighet, brasiliansk ubanda, hinduism, shintoism och buddhism, judendom, katolicism, ortodox kristendom, islam och till och med ateism.

 

Det olika kortfilmerna är samtliga av hög konstnärlig kvalitet och utgör små berättelsekapitel som vart och ett skulle lämpa sig mycket bra för samtal och reflektion utifrån varje statement. Vissa historier är humoristiska som den utifrån islam, andra behandlar med stor profetisk skärpa världens och samhällets tillstånd, som det israeliska bidraget från Amos Gitai som med knivskarp tydlighet ifrågasätter militarismen i det egna landet utifrån bibliska profettexter. Bidraget om bekännelsens betydelse i katolsk tradition i ett spansk bidrag tillhör ett bildberättande som på kort tid lyckas bygga en stor och historia med drastiska djup.

 

Den här filmen är ovanlig genom att explicit och respektfullt behandla religion i dagens värld och att berättelserna hämtas från levande religiösa traditioner som tillåter många olika autentiska förhållningssätt till religion. Den skulle också kunna fungera som ett komplement till skol- och konfirmandundervisning. Med hjälp av filmmediets symboliska och visuella potential fångar Guillermo Arriaga i filmprojektet ”Words With Gods” fenomenet religion på ett både seriöst och inbjudande sätt. Behovet av att samtala och diskutera flera av de nio bidragen är påfallande och många scener inbjuder till dialog om vad vi menar med begreppet ’Gud’ överhuvudtaget, inte minst det ateistiska bidraget.

 

Håll utkik när den blir tillgänglig i större omfattning och läs mer här eller besök filmens Facebooksida

 

Tomas Axelson Nylle 120614Tomas Axelson

ThD/Universitetslektor i religionsvetenskap med medieinriktning

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *