Till Ammarnäs – och vidare


Konten packades och vandringskängorna snörades på bland en skara film- och naturälskare i somras. Det var filmtajm i fjällen…

Medan sommarvärmen ligger kvar över hela landet passar vi på att berätta om den lilla filmfestivalen som för andra året arrangerades i Ammarnäs i juli. Läs mer på festivalens egen webbplats länken HÄR. Där kan du läsa om allt som hände under några ovanligt varma dagar i juli, på gränsen mot väglöst land och om när man visade film i den vackra kyrkan i Ammarnäs och på en plats långt, långt från biopalatsens fåtöljer, nämligen samevistet Genuja. Se fantastiska bilder i direktlänken HÄR

Till festivalen var en rad duktiga dokumentärfilmare inbjudna att visa och berätta om sina filmer. Till exempel Karin Ekberg som gjort den närgångna Att skiljas, Fredrik Lange; producent av den makalöst kreativa Freak Out och Gunilla Bresky som gjort Jag stannar tiden om Vladislav Mikosja aom bygger på unikt rörligt bildmaterial som har varit dolt där på andra sidan järnridån under lång tid, men är nu tillgängliga. Genom hans personliga historia och bildmaterialet från hans arbetsliv som fotograf för dokumentationsfilm inom militären, får man ta del av ohörda berättelser och bilder av stort estetiskt och historiskt värde som inte till leda redan setts förut.

Festivalgeneralen Johan Palmgren berättar;

– Ingeborg Holm-visningen blev i det närmaste…magisk.

-Musiken som flödade genom den vackra kyrkan, den stilla fjällnatten som diskret sänkte sig över bygden och ett drama som otroligt nog fortfarande berör, drygt hundra år efter sin tillblivelse. Publiken kom ut med tårar på kinderna.

Svenska kyrkan fanns  på olika sätt med under dessa dagar, bland annat som visningsarena för just den film som Johan Palmgren nämner ovan, nämligen Victor Sjöströms mycket inflytelserika stumfilm Ingeborg Holm från 1913. En filmatisering av Nils Kroks roman med samma namn. Visningen i Ammarnäs kyrka fick också en extra dimension genom livemusik.

Filmen Ingeborg Holm uppväckte många känslor när den kom för 101 år sedan, och den skapade debattvågor som låg i linje med den redan omfattade kritiken av rådande lagstiftning inom fattigvården. I debatten önskade man förändring och utbyggnad av fattigvårdslagstiftningen, vilket sker några år senare, då bland annat rotegång och fattigauktioner förbjuds.

Törs man hoppas på en tredje festival nästa sommar med fler visningar av klassiker och nya filmer i enastående miljö?

 

Charlotte Wells

Handläggare för kulturfrågor, Kyrkokansliet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *