Jul 25

Det varma Norrland

Mitten på sommaren har närmat sig med stormsteg, och med den har värmen kommit. Några få växter finner värmen alldeles underbar, medan de allra flesta uppskattar svalkan av vattenspridaren när det är dess tur.

IMG_0218

Caféet i Kusmark

Cafeét i anslutning till trädgården har också den fått sig en makeover under vintern, och har dessutom flyttat till baksidan av församlingshemmet. Hittills har det mest funnits en liten gräsgång till den på grund av allt markarbete som gjorts för att försköna omgivningen, men nu äntligen har gräset börjat ta sig Så snart det rotat sig ordentligt kommer man kunna låna sig en picnick-korg till sitt fika och gå ut och sätta sig i sluttningen och bara njuta!

 

IMG_0219

 

Gudspärlan lyser just nu ordentligt i gult. Många vackra blommor har vågat slå ut och nu är det inte längre påskliljan som behöver stå vacker i ensam majestät. Den har fått gå i vila fram till nästa år och har nu överlåtit ansvaret om pärlan till andra växter.

 

 

IMG_0234

En stor nyhet för alla växtintresserade är att (nästan) alla växter försetts med små informationsstickor. Vill man veta vilken växt det var man tyckte var så vacker så kan man söka upp den lilla stickan och läsa. På de mer sällsynta växterna kan man dessutom hitta vilken variant det är, ifall man skulle känna att man vill ha just den. Om man söker riktigt noga kan man också hitta lite ”hope for humanity”… Men då måste man nog leta ordentligt i kärlekspärlan.

 

 

Jun 11

Trädgård och fika – Några av sommarens glädjeämnen

Nu är sommaren här. Det märks på fåglarna som dykt upp här och var, på bin som surrar och på trädgårdsjobbarnas pärledroppar av sitt arbetes svett på pannan. Men det är också dessa droppar som visar på att saker ock ting händer i trädgården.

Gudspärlan har fått en ordentlig påhälsning av både vårkrage och smörboll, vilka ger pärlan dess kanske främsta gula upplevelse just nu när påskliljan tackat för sig och åter gått i vila. Trädgårdar förändras med tiden, och just nu är vi uppe i en spännande period där varje dag innebär nya möjligheter.

 

 

Rododendron blommar också vackert just nu och håller kärlekspärlorna levande med sin rosa uppenbarelse. Kärlekspärlan är också en av de som nu håller på att få kärlek och ompyssling med nyplantering, så har du vägarna förbi kommer det  finnas många både nya och återkommande röda blommor att spana in!

 

 

Den 18:e juni slår vi också upp portarna för vårt sommarcafé. Vi har jobbat ordentligt under vinterhalvåret med att utveckla caféet, och det innebär att det i år kommer kunna fikas i helt nyrenoverade lokaler. Om man nu inte vill låna en picknickorg och ta med sig fikat ut i trädgården.

 

Glaskonstverket  i växthuset kommer också under sommaren få sällskap. Skaparen av konstverket, Anna-Carin Dahlberg har en utställning i växthuset under sommaren. Hon håller visning den 18:e Juni kl 18:45.

Välkomna!

Jun 5

Att visa en trädgård!

I helgen hade vi vår första visning av trädgården! Det  var Vilhelmina kyrkokör som dök uppi lördags  för att se både trädgård och kyrka! Lördagen började väldigt regning, vilket var mycket välbehövligt för trädgården men inte det perfekta när man vill visa upp den! Det verkade dock som att vi skulle bli bönhörda, då det mitt på dagen blev ett längre uppehåll som då förhoppningsvis skulle fortsatt under hela körens besök. Så blev nästan fallet, om man räknar bort den femminutersstund där det precis i början av första guidningen(de var så många så det blev två guidningar) började regna ordentligt. Men som tur var så undkom vi med blotta förskräckelsen, och något sånär torra kläder, när det slutade bara några minuter senare! Det är ofta så att ens egna behov av sol inte alltid stämmer ihop med jordens behov av regn, så det är något som man verkligen måste inse och acceptera om man vill få en levande trädgård! Men med det sagt håller vi dock fortfarande tummarna för sol vid kommande besök i trädgården!

Det finns många vita pärlor i frälsarkransen, och så även i trädgården! En av de växter som nu vågat komma fram är den sibiriska vallmon! Under guidningen i helgen var vi väldigt glada över att alla pärlor hade vågat bryta fram till viss del med blommor! (utom just hemlighetspärlorna, men där jag hoppas att ni förstår att jag inte kan säga varför…)

Men vi hoppas på att vi snart kan ge en till och med ännu bättre bild av pärlorna, där inte enstaka blommor ska behöva stå i ensam majestät, utan får tillsammans ge en ännu starkare upplevelse!

 

 

IMG_0172

Vi jobbar också på alla fronter med att få fram vår bästa trädgård! På vår trädgårdträff i helgen fick vi extra hjälp av några ditflyttade trädgårdstomtar, om man nu kan kalla små, avlånga och slemmiga saker för tomtar… Men oavsett vad så gör de under för trädgården! Det kanske är tur att bilden är så liten att man knappt ser dem. Men man kan ju förstora bilden genom att klicka på den! Om man vågar!

Maj 27

Sommaren kanske är kort – Men nu börjar den!

Titeln låter kanske lite märklig när man idag tittar ut genom fönstret och ser en halvmulen dag med blott tio grader varmt, men efter förra veckans värme kan jag inte komma ifrån att jag sitter och hoppas på sommaren! Det är inte heller bara jag som hoppas, utan det har även dykt upp en del i trädgården som verkligen vill titta fram!

Visserligen är det än så länge skyltarna som syns bättre än växterna, men vi har i alla fall fått en försmak på vad som komma skall! Det gröna visar sig mer och mer för varje dag, och snart kanske det sprudlar så mycket i gult och guld att man till och med kan se att det handlar om just gudspärlan även utan skylten! Att namnet Gud är viktigt i den här trädgården är väl utan tvivel, men det är ändå något otroligt spännande när man kanske kan visa på skapelsens skönhet utan att först behöva påvisa att det kommer genom honom! Han såg ju redan i början att skapelsen är något gott, och det är precis det som gör att vi får njuta nu i sommar!

 

 IMG_0061

När man väl gått runt i trädgården så börjar man också inse att ordspråket och bibelordet ”Störst av dem är kärleken” inte alls är särskilt fel! Röda blommor pryder redan jorden, och kärlekspärlorna visar verkligen på att till och med en liten kärlek kan vara viktig, för den kan bryta igenom den mörkaste jord! Självklart hoppas vi på att det ska vara kärleken som tillslut sträcker sig över HELA jorden, men vi börjar med en trädgård i taget!

Maj 21

Uppstart för en ny säsong!

Nu när snön försvunnit och solen återigen vågat titta fram kan man se tydliga vårtecken! Knopparna har börjat dyka upp, vårens första maskrosor har visat sig, och trädgårdarna fylls av människor som förbereder för att ge grönskan en chans även i år

 

 

För trädgårdar är spännande företeelser i och med att de kräver hårt arbete nu för att kunna bära frukt sen! Men att få arbeta tillsammans i myllan i hopp om att växterna ska grönska är inte bara värdefullt för det som kommer sen, utan det är i många fall en glädje här och nu för både kropp och själ.

 

 

Men när man börjar se att växternas kamp för att återta sin rättmätiga plats efter vintern, så kan man verkligen se att man gör skillnad! För växterna här till vänster så har både ogräset rensats bort, men jorden har också fyllts på med mängder av naturliga nyttigheter!

 

 

 

Det finns dock ett mysterium för oss här i Bönens trädgård: Varför är det just ökenpärlan som växer starkast?

Sep 21

Sista rycket!

Idag hade vi den sista gemensamma arbetsdagen innan vintern i Bönens trädgård. Vi drog upp sommarblommorna ur rabatterna och planterade mer perenner istället. Nästa generations trädgårdsmästare medverkade och till vår stora glädje hittade vi mask i jorden!

harald martina

Sep 6

Tystnadspärlorna

 

Om någon funderat över varför det plötsligt ligger brunnslock på gräsmattan vid Bönens trädgård så är svaret: tystnadspärlor. Men det ska förstås mer till än bara betong… Växter kommer också, för att skapa avskildhet och rumskänsla.

tystnadspärla

Karin förbereder för utplacering av tystnadspärlorna.

 

Jul 2

Mums för maskarna!

Den ogräsfria jorden vi använde i trädgårdens rabatter var visserligen fri från ogräs, men också väldigt steril och kompakt. Växterna står och stampar, och det är torrt som i en öken, även om marken i övrigt är blöt. Det är uppenbart att jorden behöver förbättras. Därför lägger vi nu gräsklipp i pärlorna, mumma för maskarna och rena hälsokuren för jorden.

gräsblogg

Jun 20

Sommarcafé

Sommaren är här på allvar!

Sommarplantorna som våra ideella har dragit upp under våren är utplanterade i trädgården och på midsommardagen är det premiäröppet i vårt sommarcafé.

Caféet kommer att vara öppet tisdag-söndag 12-18 och onsdag 12-20. Kom och fika och ta en promenad i trädgården!

Sommarblommor

 

 

Maj 31

Nu är vi på gång igen!

Nu har trädgården tinat fram, våra frivilliga är på plats och årets första gruppbokning har fått en visning av både trädgården och kyrkan. Fantastiskt att intresset är så stort!

Det är kul att de flesta växter tycks ha överlevt och nu har det också börjat blomma i pärlornas alla färger. rododendron