Kreativa studenter


En liten ögonblicksbild från Stellenbosch. Ett namn vi, med all rätt,förknippar med goda viner. Här finns ett av världens finaste vindistrikt! Vingårdar runt om specialiserar på vinprovning och på att erbjuda service och restauranger som klippta ur Gods och gårdar.

Här finns också ett fint universitet med gott internationellt rykte. Men det är också apartheids vagga, där man utarbetade tankarna om åtskillnad mellan olika raser.  ”Different but equal”, blev slagordet.

Det var bara det att endast vita hade tillgång till de bästa markerna.  Stellenbosch är fortfarande dominerat av vita.

Just därför var det fint att se svarta och vita studenter om vartannat i dag när det var dags för de nya master studenterna att presenterar sina uppsatsförslag.  Inom ramen för det Pilotprojekt kring genus, hälsa och religion, som Svenska kyrkan varit med om att initiera, fanns studenter i Gamla och Nya testamentet och i praktisk teologi. Deras handledare var alla med. Olika ämnesområden möts.

I mötena framträder något nytt. Inte bara mellan olika studenter utan också mellan deras handledare. För mig som fått följa arbetet kring genus, hälsa och teologi i Etiopien och i Pietermaritzburg och Stellenbosch i Sydafrika känns det som att jag får vara med om något stort. Längtan efter att ändra världen till det bättre möter erfarna forskare och handledare, som lyssnar med stor respekt när en av killarna berättar om hur hans mamma misshandlats först av hans biologiska pappa och sen av en annan man. Det är hans existentiella bakgrund. Nu vill han belysa hur man utlagt texten om äktenskapsbryterskan. Har den till och med bidragit till att legitimera mäns syn på kvinnan som en ägodel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *