Internationella kvinnodagen


Här kommer ett bidrag från Sköns församling. Eftersom de inte gjorde något i anslutning till 8 mars och den internationella kvinnodagen har de nu tagit igen detta. Bra, för att fokusera på kvinnofrågor är ju något som ständigt är aktuellt, inte bara 8 mars! Här följer rapporten:


Sköns Globala race består av största delen tjejer ochdärför låg det här evenemanget oss särskilt varmt om hjärtat. Vi ställde frågan varför är det viktigt med den internationella kvinnodagen? Frågan besvaras av Elin Dahlqvist som sitter i styrelsen i ung vänster i Sundsvall och även är med i Globala racet:

De flesta kvinnor och tjejer har någon gång blivit utsatt för sexualiserat våld. Oavsett om det rör sig om att bli kallad för skällsord, bli tafsad på eller en faktisk våldtäkt eller misshandel. De vanligaste förgriparna är män i nära relationer. Kvinnor tjänar runt 14 % mindre än män, detta är ett faktum. Internationella kvinnodagen behövs för att det är en dag då all uppmärksamhet ligger på just kvinnor. Den behövs för att påminna oss om att vi har kommit en bra bit i strävan efter ett jämställt samhälle, men vi har ändå en lång väg kvar.

Vi har sparat den här punkten och diskuterat fram och tillbaka vad vi skulle kunna göra och till slut föll valet på ”Strykfåglar och berglärkor” en utställning om kvinnoöden i Sundsvall från 1850-1930. Utställningen handlar om prostituerade och kvinnor som ”råkade i olycka” i en tid då varken aborter eller preventivmedel var tillåtna. Frågan är minst sagt aktuell även idag då abortmotståndet ökar och dubbelmoralen består kring synen på mäns- och kvinnors sexualitet. Vi tycker att det var ett extra plus att utställningen handlade om Sundsvall men för att få ett internationellt perspektiv visades även en film som några av våra deltagare gjort./Jenny Nordén

Här kommer en redogörelse av vad kvällen handlade om och vad som diskuterades, inskickad av Moa Östlund, en av ungdomarna i gruppen:

Vi träffades på Kulturmagasinet och såg utställningen”Strykfåglar och berglärkor”

På utställningen var det lite obehaglig stämning med hemska abortverktyg, kvinnoceller och många hemska livsöden. Man fick prova att sitta inne i en kvinnofängelsecell. Det var vanligt att barn föddes ifängelset. De fick bo hos mamman i cellen ett tag och förflyttades sedan. En del oönskade barn hamnade hos en Änglamakerska. Det var en kvinna som tog hand om fosterbarn och vanvårdade dem till döds eller dödade barnet mot betalning. Vi såg även en annan utställning på Kulturmagasinet som hette ”Jag” och handlade om identitet, makt och sexualitet. Den varvades också in i diskussionen.

Efter att vi sett utställningarna gick vi till ett fairtradecafésom heter Barista och diskuterade vidare. Vi pratade om att kvinnors rättigheter förbättrats radikalt på 100 år. Både på fundamentala mänskliga rättigheter som rösträtt och att vara myndig och på ett samhällsplan.Några skillnader och likheter mellan då och nu grundat på utställningen :

Det är skamligt att vara prostituerad än idag.

Då- Olagligt att sälja sex

Idag- Olagligt att köpa. Alltså en förbättring för kvinnors rättigheter.

Vi reflekterade över att det var flera kvinnliga utställare på utställningen ”Jag”. Det kopplar vi till att även kvinnor får synas och höras. För 100år sedan var det okej att öppet uttrycka att man tycker kvinnor är värdelösa t.ex.som konstnärer, och borde stanna hemma och föda barn och sköta hemmet. Idag är dessa tankar inte socialtaccepterade eller ok att uttrycka.

Vi har tittade även på filmen ”för varje flicka” som är gjord av fyra av våra deltagare i globala racet (Elin Dahlqvist, Olivia Neib, Dennis Palm och Johanna Öhlén). Den handlar om skillnaden mellan att vara flicka i Kambodja och Sverige.

https://www.youtube.com/watch?v=xjjOPJej32U

Globala racet gruppen i Skön genom Moa Östlund

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *