Jul 13

Vägval för Grekland

”På deras frukt skall ni alltså känna igen dem. Inte alla som säger ’Herre, herre’ till mig skall komma in i himmelriket, utan bara de som gör min himmelske faders vilja.”  Ur kommande helgs evangelium. Heliga Birgitta bad: “Visa mig, Herre, din väg, och gör mig villig att följa den.” Ibland är det svårt att veta vad som friskt och sjukt i den dunkla verkligheten. Birgitta bad om klarsyn. Hon lärde sig lyssna i stillhet och skilja det goda från det onda. Vi lär oss av hennes bön, och ber om att se den rätta vägen.

kickiflight1Hem från Rhodos. När vi checkade ut från vårt hotell i Rhodos, pratade jag med receptionisten om den dagsfärska uppgörelsen med europagruppen. Jag frågade om han kunde andas ut nu. -jag kan inte andas ut, svarade han mig, och såg mera tyngd ut än han gjort på hela veckan. Det nya avtalet kommer att göra livet svårt för de som driver och jobbar på hotell på Rhodos. Momsen höjs och lönerna sänks. Allt blir dyrare för grekerna och man hoppas nu att turisterna ska fortsätta att besöka Solens ö även om semesterresan blir någon hundralapp dyrare.

flight1För den som driver eller arbetar på taverna kommer det också att svida när de nya förändringarna börjar tillämpas. På några år kommer lönerna för privatanställda att sänkas med 40% från en redan låg nivå. Servitrisen på en taverna skakar på huvudet och säger att hon inte förstår hur europagruppen tänker att detta ska få Grekland på fötter. Det blir svåra tider framöver för alla som arbetar inom den privata sektorn. De vill väl komma åt våra naturtillgångar, säger servitrisen. Grekland har ju gott om olja och gas och mineraler. Det är nog detta smörgåsbord av grekiska rikedomar som man vill åt, tror hon.

churchgroup1Det har varit en annorlunda resa till Rhodos den här gången. Flera brudpar har firat kärleken och haft underbara dagar på ön. Vi har mött den starka och trevliga svenska gruppen vid gudstjänst och tavernakväll. Många samtal med bofasta svenskar har gett oss en ny inblick i det grekiska vardagslivet. På Rhodos gör man allt för att besökaren ska trivas och vilja komma tillbaka. Det gör vi gärna. Men vi har också märkt ett allvar bakom leendet, som vi inte sett förut. Man är besviken över att svenska media envist skriver om den ekonomiska krisen som om man borde ha tänkt sig för och nu får man själva städa efter den vilda festen. På Rhodos är man medvetna om att mycket behöver förändras i samhället. Men media vill framhålla enbart det negativa och det skrämmer bort många turister som får bilden av att ingenting fungerar i Grekland. Jag säger som många här: -det bästa sättet att stödja Grekland är att resa hit.

sondre1Mitt under en vigselceremoni vid kapellet Agios Nicolaos kom en präst gående förbi mig och brudparet. Jag visste att det skulle hållas en andakt strax efter vår sista vigsel för dagen, och jag var lite orolig för att det skulle bli en krock med ortodoxa kyrkan. Den här gången var jag orolig i onödan. Prästen skrattade och tog i hand innan han gick in i det lilla kapellet i berget. Efter vigselceremoni gick jag in och pratade med prästen. Han kramade och vi pussade på grekiskt vis och han var mycket vänlig och trevlig. Damerna som samlats omkring oss önskade brudparet lycka till och det hela blev till en varm och glad ekumenisk gudstjänst.

Vid en annan vigsel, kom ett par fram till mig och sa: -känner du igen oss? Du vigde oss på Kreta för två år sedan. Nu är det min brors tur. Roligt att ses igen.

Våra resor till Rhodos innebär alltid många goda möten och bra samtal. Nu har vi varit här så länge att det också blir trevliga återseenden. Det känns fint.

På onsdagkvällen möts vi, den som kan och vill, till en tavernaträff på Kalivas i Pireus, bredvid gamla sjömanskyrkan. Vi blir nog ett tjugotal och Kalivas är inte snåla med maten. God mat och bra pris. Den vackra utsikten över Afrodites vik är gratis. Det är Nikos och Tina, som är sommarboende i närheten av gamla sjömanskyrkan, som har pratat med Kalivas taverna om att förbereda en god sommarmiddag åt oss. Förra sommaren var det gott och trevligt. Jag är övertygad om att det blir minst lika bra på onsdag. Vi möts mellan sju halv åtta. Anmäl ditt deltagande till husmor, så Kalivas kan göra i ordning vårt bord.

oldtown1Vi påbörjade ett fotoprojekt i maj när Erik Andersson från Hammarö arbetade hos oss under tre veckor. Några av oss som tycker om att hålla i en kamera, kommer att fotografera händelser under en vanlig vardag. -Hur ser det ut i vårt kylskåp? Vilket folkliv ser vi på vårt närmaste torg om dagarna? Vad har jag på fötterna och hur ser marken ut där jag går? Vi lever i både lika och olika verkligheter när vi jämför Athen och Hammarö, utanför Karlstad. Det är dessa kontraster och likheter som vi vill skildra med bilder. Hammarö ska visa bilder från deras verklighet parallellt med Athen-bilder. Vi gör likadant på Paulusgården. I början av oktober ska utställningen ha premiär. Jag ser fram emot flera intressanta foton under sommaren.

Paulusgården stänger under tiden 20 juli – 23 augusti. Personalen kommer att träffas till konferens i Uppsala för utlandsanställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan. Det är också semestertider för oss och det innebär några veckor i de svenska skogarna och vid värmländska sjöar. Nu när det är som varmast i Grekland ser vi fram emot att plocka kantareller och blåbär i något svalare klimat. Vi får också vara tillsammans med våra familjer, barn och barnbarn, och träffa våra vänner i Sverige. Det uppskattar vi mycket och den värmländska luften är något friskare än i Athen.

Nästa veckobrev kommer i slutet av augusti. Då drar vi till Kreta och Rhodos igen.

gukiRHeliga Birgittas bön bär jag med mig. Ibland tycker jag vägen framåt ligger i dimma och verkar mycket svår att förstå. Det är inte alltid som den rätta vägen är den lätta. Den långa vägen kan tyckas onödigt krånglig och fel, men kan i efterhand visa sig vara den rätta. Nu spanar vi framåt i Grekland och de vägar som väntar är inte alltid sådana att vi känner oss villiga att gå dem, som Heliga Birgitta bad om. Nu frågar många sig om politikernas vägar också är Guds vägar. Det betyder att vi vill tro att de som styr landet också ska välja de rätta vägarna för landets bästa på lång sikt. Endast med tillit kan vi bli villiga att gå vägen, även om det blir både uppförsbackar och motvindar.

Nu ser vi fram emot att de som fattar besluten om den rätta vägen, själva är villiga att gå den. Endast då kan vi övriga få ork och se hoppet om framtiden.

Allt gott inför sommaren!
önskar kyrkoherde Gunnar och musiker Kicki

 

Jul 5

Försoning med valutgången

”Om du bär fram din gåva till offeraltaret och där kommer ihåg att din broder har något otalt med dig, så låt din gåva ligga framför altaret och gå först och försona dig med honom; kom sedan tillbaka och bär fram din gåva. ”  ur kommande söndags text.   Försoning är en konst som det tar ett liv att lära. Splittring mellan grannar, vänner och familjer är lätt att starta men svårt att avsluta. Försoning är vad vi behöver just nu.

brudpargrupp_wNu är Kicki och jag tillbaks i Athen efter två veckor på Kreta med många möten och många samtal. Vi har mött 11 brudpar som alla lyckades svara rätt på frågan om de vill dela lust och nöd med varandra. En del brudpar hade med sig många vänner och finklädda marsalkar och tärnor, medan många kom till Kreta för att gifta sig utan att många människor var med. Vår erfarenhet efter flera år på öarna är att det lilla är det stora. När man ostörda ser in i varandras ögon och livet stannar upp en stund, klarnar många tankar och känslor. Det känns stort att få vara med på ett hörn i sådana ögonblick. Närvaron är stark och kärleken varm när man slipper tänka på en massa praktiska saker som mat, taxi och tal till brudparet.

Vi håller för det mesta till i en grotta nere vid en strand i Chania. Där har vi skugga och skydd från nyfikna badare.  På den stora Dagen vill man att det ska vara varmt och soligt. Så har det varit vid alla vigslar den här gången.

rethymnogcVi har träffat bofasta svenskar i Chania, Rethymnon och Hersonissos. Det är alltid givande att få tid att prata om livet, både det som är lätt och det som väcker oro inom oss. Och några samtal slutade inte förrän solen var på väg upp. Det här med tid är relativt. När samtalet tar fart, så upphör tiden och övergår i en märklig närvaro. Och naturligtvis så handlar samtalen mycket om framtiden i Grekland, som väcker många frågor och söker svar.

Mycket folk reste till Pireus denna natt mot söndagen. Några reste för att rösta, några reste för att vara med familjerna, några fraktade grönsaker från landet på Kreta. Ankomsten till Pireus i gryningen är varje gång lika mäktig. Människor bär och släpar på sina väskor och bylten. Barn och hundar köar för att komma
iland. Tålamodet är stort och allt flyter på efter sin egen tidtabell. Den här gången stod vi parkerade längst ner på däck 2. Jag tror aldrig att det ska gå att ta sig ut ur denna plåtkista, men det går med hjälp av duktiga besättningsmän som skriker och viftar. Snart är man ute i friska luften och hemvägen på Syngrou ligger öppen.

vote2wDenna vecka reser vi till Rhodos. För er som vistas där, är ni välkomna till gudstjänst i lilla kapellet på Dragoumigatan på torsdag kl 20. Temat för kommande helg är försoning. Efter söndagens folkomröstning är det troligt att just detta tema kommer att bli det stora utmaningen under veckan. Vi behöver inte fler motsättningar men ökad förståelse och försoning. Det börjar alltid med oss själva. Den inre förlåtelsen och försoningen är viktigast.

Jun 29

Vackert och vasst i Grekland

”Ro ut på djupt vatten och lägg ut näten där.” Simon svarade: ”Mästare, vi har hållit på hela natten utan att få något. Men eftersom du säger det skall jag lägga ut näten.” Och de gjorde så och drog ihop en väldig mängd fisk”  ur kommande söndags text.   Många gånger i livet måste vi pröva nya metoder att lösa gamla problem. Denna vecka är en sådan tid när nya lösningar efterlyses. Nu får vi ro ut på djupt vatten.

tistelwIdag är bankerna stängda i Grekland. I morgon ligger båtarna stilla i en 24-timmarsstrejk. Ett stort lån förfaller till betalning på tisdag och det har utlysts folkomröstning till på söndag. Pensionärerna fick sina pensioner före helgen och vill ta ut pengarna nu under veckan. Och bankerna kommer att hålla stängt hela veckan, men troligen öppna på tisdag bara för pensionärerna. Det blir en märklig vecka. Den vackra tisteln i sanden på Kreta är både vacker och vass. Trampar man på den, blir man halt. Nu gäller det att se var man sätter ner fötterna, både på stranden och i den grekiska verkligheten. Det är skarpt läge.

I Sverige skriver man att detta är slutet för Grekland. Så ser det inte ut här. I Athen är det större problem än på Kreta. Bankerna här på ön har nog hållit i sina pengar på ett annat sätt än i huvudstaden. Och turisterna kommer att kunna ta ut cash som vanligt. På Kreta kommer kontanterna in i kassorna hos hotell och affärer. Livet fortsätter, om än i något annan fart.

gunnar4wLäget är som när trådbussen i Athen tappar kontakten med luftledningarna. Det finns en extramotor som kan användas så att man inte blir stående stilla mitt i trafiken. Chauffören klättrar upp bakpå sin buss och trasslar ut de två kontaktspröten och fäller ner dem på taket, som när en cikada fäller ihop sina tunna vingar och tystnar. En liten paus och en övergång till ett annat driftsystem, men stilla blir det inte. Grekland går denna vecka över till ett annat driftsystem där bankerna får en ny roll för att se till att samhället fortsätter att fungera på halvfart.

Vi möter många brudpar denna vecka på Kreta. Vigselplatsen är en stor grotta intill en vacker strand. Blåser det eller om solen är stark så har vi skydd för ceremonin. Det kan behövas lite beskydd den kommande veckan. Vi säger till oroliga brudpar att det kommer att gå bra.

gunnar3wDet ser ut att bli folkomröstning på söndag. Hur ska folket på en vecka kunna sätta sig in i svåra frågor och fatta avgörande beslut för framtiden? Risken är stor att många uppfattar folkomröstning som om den handlar om ja eller nej till euron.

Den kommande söndagen blir rörig i Athen. Paulusgården håller öppet på kvällen och vi börjar med en andakt kl 18 och sedan fikar vi och pratar om det som händer i Grekland. Vi får göra som det står i evangelietexten: lägga ut på djupet och tro att det finns lösningar i nya vatten.

Jun 22

Möten på Kreta

“Den som är fri från synd skall kasta första stenen. Inte heller jag dömer dig. Gå nu, och synda inte mer.”  ur kommande söndags text.  Vi har lätt för att döma andra men svårare för att se våra egna fel och brister. Det är så lätt att lägga skuld på en annan människa, kanske för att det ger oss ett litet övertag. Vi är nog ganska svaga när det gäller att lyfta andra människor och lyfta av bördorna från andras axlar.

Att fira midsommar i Athen är inte riktigt detsamma som att fira årets längsta dygn i Sverige. Här i Grekland har det varit varmt och vi ser fram emot att solen ska gå ner och vi får lite svalka. Midsommarfirandet stod finska gruppen för i år. Det blev en fin kväll på Paulusgårdens takterrass och många kom för att vara med om sommarens höjdpunkt. Kyrkans kör, Iriskören, firade också midsommar lite tidigare midsommar4i veckan med en kväll på takterrassen. Gott vin med tilltugg och många sånger förgyllde körens sista kväll tillsammans före sommaruppehållet. Alla körmedlemmar kommer inte att sjunga med oss efter sommaren. Återvändandet till Sverige gör att körstämmorna tunnar ut en aning. Synd att det blir så men livet svänger ibland.

Midsommaraftonen lyste gyllene på Areopagens kväll. Där satt jag tillsammans med många andra och såg solen gå ner i västerbergen över Elefsina. Om det var röken från den brinnande soptippen eller årets längsta dag som färgade himlen brinnande midsommar5gul, det vet jag inte. Men vackert är det att se staden gå över från gult till blått i skymningen. Och det är svårt att låta bli att tänka på aposteln Paulus som stod där uppe på Areopagen och förhördes av filosoferna om hans syn på livet och tron. Paulus är midsommarardagens apostel i Sverige. Han hjälpte oss att se att gud finns i allt och bär oss överallt. Inte underligt att vi svenskar är ett naturälskande folk.

Denna vecka är jag på Kreta tillsammans med Kicki. Vi har tolv brudpar som väntar på att få gifta sig. Vi kommer också att möta bofasta svenskar på ön. Nästan alltid är det en förmån att få möta dessa trevliga brudpar som kommer till Grekland med önskan om att få tillbringa några av livets viktigaste dagar här. Och vi får dela en liten bit av denna tid med dem. Det känns stort.

Kreta_wNu önskar vi att turisterna inte ska skrämmas bort av de oroliga nyheterna som vi läser om i tidningar och hör på TV. I maj var hotellen dåligt bokade och man undrade var turisterna tagit vägen. Avbokningarna var många. Inför högsommaren ser det bättre ut. Ryktena om att bankomaterna töms på kontanter och tavernor vägrar ta emot betalkort skrämmer förstås många. Sådana farhågor har vi levt med i fem år. Förhoppningsvis ordnar det upp sig även denna gången.

Jun 15

Paulus i Athen

“Han som är Herre över himmel och jord bor inte i tempel som är gjorda av människohand.  Han är inte långt borta från någon enda av oss. Ty i honom är det vi lever, rör oss och är till.”  ur midsommardagens text.  Filosoferna i Athen tyckte att Paulus var en pratamakare, och de undrade vad han hade att komma med. Hans svar har blivit klassiskt. Viktigare än att tro på Gud är att vara och vila i Gud.

examen2St Paul´s Church var fylld till sista plats när svenska skolan firade terminsavslutning i fredags. Eleverna berättade i ord, sång, sagor och pjäser om det som man har jobbat med under vintern och våren. Att hålla det svenska språket levande är en stor och viktig uppgift. Stipendier delades ut och så fick vi sjunga Den blomstertid nu kommer innan vi gick över till Paulusgården för fortsatt samvaro med korv och glass.

Det kändes som om aposteln Paulus var med oss i kyrkan när de gamla orden från Areopagen hördes: I Gud är det som vi lever, rör oss och är till. Paulus ville inte betrakta Gud som en filosofisk tanke eller en dogmatisk princip. Han ville ge ett alternativt sätt att förhålla sig till livet. Vila i livet som är i ständig rörelse. Vila i Gud som är i ständig skapelse. Vara i en kyrka som inte måste ha stora tempel och höga altaren. Det räcker med ett möte, ett samtal och en enkel måltid.

examen3Jag påminde i kyrkan om det arbete som skolans elever gjort i Kreativa Verkstaden under terminen. Resultatet blev den fina utställningen Havet som visades i Paulusgården. Att kliva in i Havet var en överraskning, där betraktaren inte såg PÅ havet utan var MITT I havet. Maneter och bläckfiskar flöt över våra huvuden och fiskar simmade runt omkring. En annorlunda upplevelse av att vara I skapelsen.

Vårt perspektiv förändras när vi går på stranden vid havet och upptäcker vackra stenar som skimrar i vattnet. Vi försöker fånga upplevelsen och tar med stenen hem, och strax bleknar de vackra färgerna och vi ser att stenens rätta hem är att vara i havet och inte på torra land.

Vi försöker hela livet att lära oss att vara närvarande i livet i stället för att betrakta livet och se på när det händer. De är så lätt att vi ställer oss bredvid och blir betraktare av livet medan det pågår. Närvaron är vår längtan.

examen1Glada mammor vilar i skuggan utanför kyrkan. Examensdag väcker många starka känslor av sommar och frihet. Men också vemod när sommaren innebär uppbrott och några flyttar till Sverige för nya äventyr.

Vi kallar det för “livslångt lärande” när vi pratar om att hela livet är som en lång skola som aldrig tar slut. Vi lär så länge vi lever, och lärandet håller oss unga. Det livslånga lärandet handlar om mod att våga bryta upp och pröva nya vägar.  Det är inte bara eleverna som tar examen, det gör även föräldrar som stöttar barnen att lära och utvecklas. Det borde finnas medaljer till “supporting parents”.

Jun 8

Det blir aldrig färdigt

“Då sade mannen till sin tjänare: ’Gå ut på vägarna och stigarna och se till att folk kommer hit, så att mitt hus blir fullt. Jag säger er att ingen av alla dem som först blev bjudna skall få vara med på min fest.”  ur söndagens evangelium. 
Gemenskapen med Gud kräver ingen examen i tro. Det räcker med ett ja som svar på inbjudan till gemenskap med andra över alla gränser i mångfald. Det blir aldrig färdigt. Det blir aldrig fullt.

boatsDet gamla Rhodos håller på att få en ny framsida, ett nytt ansikte. Den nya marinan har varit på gång ett tiotal år och det jättelika bygget har stannat av hela tiden. Nya pengar har flödat in och runnit ut någonstans, ingen vet vart. Nu satsar kineserna på att få den nya marinan färdig och när jag körde förbi där för en vecka sedan jobbades det för fullt. Ännu återstår mycket arbete innan de första yachterna kan ankra i nya gästhamnen och de gigantiska kryssningsfartygen kan lägga till oavsett vindar och väder.

Bogserbåtarna i Mandrakehamnen väntar på jobb men i vinter gick kryssningsfartygen till andra hamnar. När nordvinden ligger på går det inte att gå in i Rhodos och man förlorar stora inkomster från turisterna.

secondmarinaDen nya hypermoderna marinan på Rhodos östra sida har beräknats kosta 100 miljoner euro och det kommer inte att räcka. Den ska kunna ta emot 350 gästbåtar och flera stora kryssningsfartyg. Den modernaste tekniken ska användas för uppkoppling till hypersnabbt internet och 2 km fiberoptikkabel ska ansluta gästbåtar till satellit-tv, kabel-tv och telefon. Allt ska styras från ett kontroll-center mitt i anläggningen. I land ska det finnas bank, affärer, tavernor, gym och gröna parker.

Allt ser jättefint ut på ritningen och anläggningen är enorm med allt som står där halvfärdigt. Men marinarhodosborna skakar på huvudet och undrar vart alla pengar tagit vägen. Det blir inte färdigt. Men frågar jag någon som har hand om själva bygget så får jag till svar: -det blir färdigt när vi bestämmer att det ska vara klart. Längs paralian står stora tomma fabrikslokaler som måste rivas och ersättas med nya hotell och caféer. Mycket arbete återstår.

Så var det under OS 2014 när hela världen höll andan och många arenor inte var färdigbyggda någon vecka före invigning. Men det var klart när det skulle vara färdigt. Det är bara en annan tidtabell som gäller här i Grekland. Och den är inte alltid lätt att förstå sig på. Det blir liksom inte färdigt. Det är som om ett husbygge måste ha några armeringsjärn som sticker upp från översta våningen för att visa myndigheterna att det är inte dags att betala fastighetsskatt än. Vi håller på och bygger fortfarande och därför måste vi ha lite undantagsregler tills allt är klart.

Kyrkan är också som ett stort bygge som inte blir klart. Den här veckan läser vi om inbjudan till  Guds rike som om det var en fest där kreti och pleti bjöds in. Men det blev inte fullt. Det fanns alltid plats för flera, och därför fortsatte man att bjuda in alla möjliga människor. Och det är ju detta som är själva poängen med kyrkan; -den blir aldrig färdig, det blir aldrig fullt. Och vi har aldrig kontrollen över vilka som ska bjudas in eller vilka som tillhör gemenskapen. Först när vi slutar att tänka “vi och dom” blir kyrkan en växande gemenskap, men aldrig färdig.

Sommartid i kyrkan bär växandes gröna färg. Gemenskapen har inte gränser och blir inte färdig. Det är som det ska.

Jun 3

Skyddshelgon

“Bland fariseerna fanns en man som hette Nikodemos och var medlem av judarnas råd. Han kom till Jesus en natt och sade: ”Rabbi, vi vet att det är från Gud du har kommit som lärare.”  ur söndagens evangelium.  Alla vill inte visa att man är en sökare med frågor om tro. Några gör som Nikodemos och kommer i smyg. Han hade en tro på att Jesus berättade om Gud. En förväntan om något mer. En tro på att Gud är större.

ChristoforosEn taxiresa i Grekland kan kännas som allt mellan en månlandning och en roddtur i en eka på en svensk insjö. Det verkar som om en del chaufförer har en stor ilska inom sig som man häver ur sig mot utländska turister. Andra förare tar tillfället att göra taxiresan till en behaglig upplevelse av ett land som jag ska känna mig välkommen till. Den resan tar inte längre tid, men jag kopplar av och får både nyheter om vädret och det politiska läget och även ett gott samtal om kyrkans roll i samhället. Han får bra med dricks.

Min favoritchaufför berättade om skyddshelgonet för de som kör taxi och lastbilar och bussar. Den helige Kristoffer, eller Agios Christofóros som han egentligen heter. Min taxichaufför berättade om bakgrunden; det var så svårt att ta sig över en flod att en efter en drunknade och vattenmassorna var för starka. Då kom en lång och stark man och tog Kristus på sina axlar och bar honom över vattnet till andra sidan. Den som bär Kristus = Christo foros. Så fortsatte min chaufför att berätta att prästen välsignar hans bil och hans resor innan han börjar köra. I bilen har han en bild av Christoforos. Ingen kör så bra som han!

nicolaosSju brudpar som i den gångna veckan gifte sig på Rhodos fick med sig en ikon av den helige Nikolaos, beskyddare av de som färdas på vattnen, över havet. Och barnens helgon. Vid ett litet kapell som bär hans namn får jag välsigna brudparen och påminna dem om att det ljus som vi ber om, ska följa dem genom livet. Gud vänder sitt ansikte till dem och lyser mot dem. Så påminner också Nikolaos om det tillvända ansiktet och ljuset som aldrig slocknar. Det passar bra på Rhodos – solens och ljusets ö.

Denna vecka firar vi både Danmarks och Sveriges nationaldag i Athen. Vi sjunger gärna om friheten och naturen. Nu önskar vi att det ska bli lite sol i Norden. Maj har varit rekordblöt och solfattig i år. Men ängderna är väldigt gröna. Precis som i Grekland.

Gunnar, kyrkoherde i Grekland

Feb 9

En vecka olik andra

masker

“Vi har bara ett åtagande – att tjäna folkets intressen, det goda i samhället”, sade Tsipras i söndagens tal i parlamentet. Det kommer att hållas många och långa diskussioner denna vecka om hur Grekland ska samarbeta med omvärlden. En ödesvecka för framtiden. Snart går tiden ut för det stödlån som landet behöver för att klara av offentliga utgifter. Den 28 februari måste landet ha en ny lösning. Nya stödlån och nya sparpaket vill inte den nya regeringen se. Det för bara landet ytterligare ner i en självförstörande sprial. Nu behövs det nya ritningar till det bygge som ska bli morgondagens Grekland. Mycket står på spel. Inte minst Syrizas trovärdighet. Man har lovat mycket och nu gäller det att våga tänka utanför boxen och se möjligheter som inte prövats tidigare.

Paulus skrev till de kristna i Korint om att livet är som att se sig i en spegel. Otydligt och förvrängt som det var i den tidens polerade kopparspeglar. Paulus menade att det finns en bild bakom bilden. Både av oss själva och Gud. Verkligheten är alltid större än den vi ser just nu. Paulus tänkte utanför boxen. Hittade nya lösningar. Såg en framtid full av möjligheter. Det här blir en vecka olika andra. Både när det gäller beslut om Greklands framtid och när det gäller kyrkans uppgifter.

Feb 3

Semmel-wrap

 

semmel
Världspremiär i utlandskyrkan! Svenska kyrkan i Grekland tar vår slogan på största allvar ”Som hemma fast utomlands.” Idag lanserar vi den grekiska Semmelgyrosen, en variant av den svenska semmel-wrapen. Frågan är dock vilken som kom först?
Semla kommer från det grekiska ordet  σε μέλι  som betyder ”i honung”, alltså något som är sötat. En gyros, eller en wrap som man säger längre norrut, har sitt ursprung här i Grekland.
Kanelbullen i all ära men nu går vi mot fastan och då ligger sötsaker med pärlsocker illa till. Under fastan undviker vi all mat med blod och ben. Kött och fisk finns inte på bordet. Däremot alla möjliga sorters röror och så bröd. Kalamares och snäckor går också bra. Nu har vi tillagat den perfekta fastegyrosen, en semla från Grekland med traditionellt innehåll och smak. Men anpassad för hungriga atenare som gärna tar en gyros i handen och går en promenad mitt på dagen.

Jan 24

Trainee i Grekland

erikelenigunnar

På Svenska Institutet i Athen arbetar Eleni Gultidou som administratör för verksamheten bland arkeologer, forskare och kulturarbetare. Erik Andersson som är trainee i Athen under tre veckor träffade Eleni i veckan som gick. Hon berättade om institutets roll inom forskning och kulturutbyte. Svenska Institutet är en mötesplats för många svenskar, både bofasta och tillresta. Det vackra huset intill akropolismuseet är en sevärdhet i sig.
Att komma som trainee från prästtjänst på Hammarö utanför Karlstad till Athen innebär många möten med människor och arbetsplatser. Svenska kyrkan i utlandet är en del av de lokala nätverk, där föreningar, företag, ambassad och institut ingår. Erik har på några dagar lärt känna stadskärnan i Athen där de flesta av dessa knutpunkter i nätverket finns. Greklands huvudstad är faktiskt en liten småstad som har växt till en femmiljonerstad på några årtionden. Men mycket finns faktiskt inom gångavstånd.
Vi som arbetar i Skandinaviska kyrkan i Athen är glada över att ha Erik som medarbetare under 3 x 3 veckor det här året. En utlandsförsamling har mycket att lära en ung präst från Värmland och Erik har mycket att lära oss i Athen. Det är värdefullt att få möta en öppen och vetgirig präst som ser på utlandsförsamlingens verksamhet med friska ögon och ett öppet sinne. Följ Erik på hans blogg där han berättar om intryck och reflektioner från arbetet som präst i Athen och Hammarö.  http://blogg.svenskakyrkan.se/utblick/