Jun 29

I vila..

Det var länge sedan jag skrev något här, kom aldrig igång, och nu har jag tänkt göra en nystart!Men det blir under namnet ”Helleherde” då jag har bytt tjänst och blivit herde i Hällefors. Jag var under några kyrkoherde både i Grythyttan (ordinarie) och HälleforsHjulsjö (vik 25%) med stiftets goda minne i syfte att röja väg för sammanslagning. Men det ville sig inte inte, Grythyttans församlings förtroendevalda har bestämt sig för att fortsätta att vara sin egen församling och eget pastorat  så långt det går med 1300 medlemmar. Så jag gick till HälleforsHjulsjö som ordinarie herde. Men bor än i Grythyttan, så i någon mening är jag fortfarande grytherde så jag behåller profilen för att se vad framtiden kommer att bära med sig, men kommer att skriva blogg under namnet helleherde så fort som kanslistöd har öppnat upp den.

Må så Gud omsluta oss alla sin rika välignelse.

Dec 26

AnnanDagJul-funderingar

Idag kom det en gudstjänstdeltagare till annandagsgudstjänsten i juletid. Låter lite klent, men.. annars har det varit gott om besökare och god stämning i Grythyttans kyrka under julens tid. Lite speciellt blir det med Julnattsmässan som vi för tredje året firar i vår kyrka. Första året kom det tio, andra året tjugofem, och i år femtio deltagare! Funderar på vad det är för något som vi har att lära oss av detta, Den möter människors behov, förstås. Behov av en upplevele i julenatten, när tiden finns tillgänglig, och som ger en inramning av den hektiska dagen. Och som har en krydda av mystik..
Men något säger mig att det finns något mer att förstå. För det är ju inte bara i Grythyttans kyrka den här utvecklingen finns att se, utan i många kyrkor runt landet och världen. skulle vara spännande att se kommentarer från läsare!
P.S. Om någon händelsevis tycker att det har varit långt mellan mina inlägg så beror det bl a på att jag tappade inloggningen här.. men jag kom på till slut hur det var..

Okt 17

Första inlägget..

Måndagkväll, dags att få till första inlägget på nya bloggen.. Hade egentligen tänkt att skriva det igår söndag, som ju är reflexionens dag (m.m.! måste förekomma rättningar från läsarna..) men söndagen flög iväg trots att den den var ”predikolös” för mig. Men att få vara Guds verktyg och döpa Charlie Gustav var ändå en förkunnelse.

Att skriva ”det första” ger ju förstås en viss vånda.. jag vill ju brevid mina namnkunniga medbloggare vara intressant att läsa förstås. Och då kommer den lilla frågan.. ”hur får man läsare?..” . Nåväl, det reder sig med lite hjälp!

jag som skriver heter Per Schmidt, jag är 56 år,  kommer från Oxelösund och bor i, och verkar som kyrkoherde i Grythyttan (ja, jag känner Carl Jan, och det är han som säger att man ska presentera sig med den sistnämda harangen. han menar att om man inte berättar detta kommer åhörarna att fundera kring dessa frågor istället för att lyssna till det man vill säga).

Att vara kyrkoherde här i Grythyttan är, förstås, att vara som det är att vara kyrkoherde i en liten församlingen en bit bort från de större befolkningscentrena. Men också glädjen att få vara präst för en stor portion universitetsstudenter vid resturang- och hotell-högskolan. Utmaningarna och glädjeämnena  kommer och går förstås.

Nåväl, känner att jag inte riktigt fått nåt lyft på bloggandet denna kväll, men nu är jag igång i alla fall!

kul att se om någon läser och har någon tanke i retur. Allt gott till er alla!

Okt 13

Hej världen!

Välkommen till Svenska kyrkans bloggportal. Det här är ditt första inlägg. Ändra det eller ta bort , och sen kan du starta blogga!