Warszawa – klimatmingel med stark närvaro.


Fillipin

Söndag är klimatförhandlingarnas vilodag men inte vila för klimatfrågan för det. ACT (Action by Churches Together) hade en mottagning under Söndagskvällen som är en möjlighet att träffa olika företrädare för organisationer som vi jobbar nära. Mingel är ju alltid mingel men kvällens behållning var att plötsligt dök Filippinernas chefsförhandlare upp. Naderev Sano har under öppningsdelen av klimatförhandlingarna gjort ett framträdande som trängt igenom i alla former av media. Han framhöll, med händelserna under tyfonen över Filippinerna i nära minne, att det här vansinnet måste stoppas. För att visa sin solidaritet så har han inlett en hungerstrejk. Något som Lutherska Världsförbundets ungdomsdelegation på plats hängde på och utmanar oss alla att göra en dag av fasta för klimatet och i solidaritet med de utsatta.

Att få höra Naderev Sano berätta om vikten av att organisationer som kyrkor stå upp för ett rättvist arbete med klimatfrågan kändes stort. Att sen få trycka hans hand och berätta om det stora stöd som finns hemma för Filippinernas folk och om vikten av hans raka uttalande kändes nästan lite futtigt.

Att fasta är något som de flesta religioner har i sina traditioner. Vi också. Kan vara väl värt att ta upp igen. Inte för någon 5:2 diet skull utan för att stämma till eftertanke om vilken livsstil vi har och vilken påverkan den har på de mest utsatta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *