Att bli trött för att sen bli pigg igen – reflektioner från klimatförhandlingar i Lima.


 

 

IMG_3836 Lima

Så var det dags för FN:s klimatförhandlingar igen. Det har nästan blivit som en liturgisk ordning. I december,för det mesta,  så infaller klimatförhandlingar och då blir det några rader i pressen och några inslag i radio och tv som säger att det är miljömöte någonstans i världen.På ett sätt kan jag bli lite trött av det här. Fast på olika sätt.

 

Anledning till trötthet nummer 1) DET ÄR INTE ETT MILJÖMÖTE. Visst handlar det om miljö för att klimatet är en del av vår miljö som påverkar väldigt mycket hur vi kan leva på planeten jorden. Det är inte någon som fick en lysande idé och göra ett miljömöte. Det är en del av FN:s klimatkonventions årliga möten. Ingen säger att G20 mötet är ett miljömöte eller att budgetdebatten är en miljödebatt även om de mötena har en enorm inverkan på miljön.

 

Klimatförhandlingar handlar om hur vi ska klara en framtid för nära kommande generationerna. Då måste vi gemensamt minska utsläppen av växthusgaser. Det är en fråga om moralisk hederlighet att den som har stått för utsläppen också i motsvarande grad gör åtgärder för att minska samtidigt som den som byggt välstånd på att släppa ut växthusgaser också betalar för sig till den som inte klarar att försvara sig emot ett förändrat klimat . Det handlar inte om miljö på det gamla nittonhundratalets sätt. Det man kan göra sen när vi har fått upp ekonomin och räddat jobben. Nej det håller inte längre. Det handlar om att bygga jobb och välfärd genom att ställa om. Den gamla vägen leder rakt in i väggen. Vilket jag kan säga utan att vara alarmist eller en modern Krösa Maja. Vetenskapen har sagt sitt. Fortsätter vi så här så blir det svårt att få till jobb och välfärd.

 

Anledning till trötthet nummer 2 DET HANDLAR INTE BARA OM ATT MINSKA UTSLÄPP AV VÄXTHUSGASER.   Det handlar precis lika mycket om att överföra medel till fattiga länder för att klara av det som klimatförändringarna skadar. Det nämns alldeles för sällan. Vi kan inte blunda för att människor lever i fattigdom och har rätt till utveckling. Det är den andra stora frågan under klimatförhandlingarna. I den bästa av världar så förstår vi att det handlar om att skapa en rättvisare värld. Och är världen rättvisare så är den fredligare. Och är den fredligare så är vi lyckligare. Och blir vi lyckligare så har vi en något bättre värld.

 

DET GÖR MIG PIGG OCH ANGELÄGEN IGEN. Angelägen att fortsätta att trumma på med klimatarbetet. Också idag då jag tillsammans med många andra från kyrkor och trossamfund runt hela världen samlas för att göra röster.na hörda i Lima under årets klimatförhandlingar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *