Klimat , en trygg demokrati och mänskliga rättigheter


IMG_3837Det är lätt att sitta i trygga gamla Sverige och peka ut hur man ska lösa problemen. Kom överens då! Gör ett avtal! Se till att det blir av då! Hur svårt kan det va? Jo, det kan vara rätt svårt. Världen ser inte ut  som Sverige. Inte bara några länder utan väldigt många länder ser inte alls ut som Sverige.  Jag fick mig en tankeställare idag. På ett seminarium om klimat och mänskliga rättigheter där jag skulle lyfta det etiska och teologiska perspektivet så fanns i panelen riktiga experter på mänskliga rättigheter och klimat.

Visst är det viktigt att skapa avtal men hur ska avtalen kunna betyda något om det en del demokratier och stater är så svaga att de inte kan se att avtalen efterlevs? Jag fick ett exempel från FN;s Special Rapportuer för urfolks rättigheter, Victoria Lucia Tauli-Corpuz som satt bredvid mig. En del av hennes uppgift är att bege sig till ställen i världen där urfolk finns för att se hur deras mänskliga rättigheter tillvaratas. Nyss hade hon varit i Paraguay bland urfolk som har fått sina marker förstörda av oljeindustrin och träden nerhuggna av skogsindustrin. Där fanns ingen stat som kunde skydda deras mänskliga rättigheter. Viktoria berättade att de ville att FN:s mänskliga rättigheter skulle skydda dem. Det handlade inte om att det skulle investeras pengar i första hand. Det handlade om att få behålla sitt vatten rent så att de kunde få vara friska och skogen kvar så de kunde leva det liv som de har gjort under så lång tid. Det blev lite aha för min del. Ja, det är klart. Är den demokratiska infrastrukturen svag eller helt enkel knappt befintlig eller att det inte finns en i alla fall hyfsad och någorlunda transparent byråkrati så spelar det ingen roll hur många goda avtal vi har.

Jag tror vi behöver tänka lite mer på det innan vi dumförklarar alla länder som inte kan komma överens. Samtidigt är det viktigt att mänskliga rättigheter blir en del av ett klimatavtal eller i alla fall speglas i klimatavtalet. Ett förändrat klimat påverkar människors möjligheter till mat, till hälsa och en hel del annat. Urfolk kanske tillhör de som först får känna effekterna eller redan känner av dem. Allt detta hände passande nog på FN:s internationella dag för mänskliga rättigheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *