Urfolk och klimat


WAtt

För två månader sedan så samlades vi närmare 40 personer ifrån Arktis för att tillsammans tänka och dela erfarenheter kring vad det innebär att vara kyrka och urfolk och leva under ett förändrat klimat. Mötets synliga resultat är en appell som kallas Future of Life in the Arctic – The Impact of Climate Change. Indigenous and Religious Perspectives  . I dokumentet samlas våra tankar, farhågor och hopp kring det som sker i ett klimatförändrat Arktis. För det handlar inte längre om framtidsvisionerna utan vittnesmålen från de som lever där är tydliga. Det är klart att man kan bli lite skeptisk och säga att det där är bara överdrifter och det har alltid skiftat. Men den här gången är det inte så. Efter att ha varit på ett Arktis seminarium som EU stod för inom ramen för klimatförhandlingarna så var det nästan kusligt likartat. En av klimatforskarna sa precis det som Pat Tam , en Innuit från Alaska sa. Isarna lägger sig allt senare och de bryts upp allt tidigare. (se filmen   ) Det är på riktigt och en temperaturhöjning på 2 grader Celsius är ett medeltal för hela jorden. Vid polerna handlar det om närmare det tredubbla.

Men det finns en tendens till att beskriva Arktis som isvidder och isbjörnar. Vilket det också är. Men samtidigt är det ett hem för urfolk som finns runt hela Arktis. De har rätt som urfolk att fortsätta att leva som de traditionellt gjort under årtusenden. Men inte bara det . De har också ett mycket viktigt budskap till resten av världen: – Vi är på väg på fel håll och vi ser redan effekterna.  Urfolk världen över lever ofta nära inpå ekosystemen och bär ett viktigt budskap till oss. De har dessutom insikt och förståelse för hur vi är beroende av att ekosystemen försörjer oss . En kunskap som vi behöver återerövra som global gemenskap.

Då är det trist att se att urfolks rättigheter möter på motstånd när det gäller det klimatavtal som just nu förhandlas. Vissa länder vill inte ha med något alls om mänskliga rättigheter och en del tycker att det kan väl stå i förordet, preamble, för då är det inte något som man behöver ta hänsyn till som när det står under artiklarna i avtalet. Vi är en del som ivrigt argumenterar för att urfolks rättigheter liksom mänskliga rättigheter ska stå med i det som kallas den operationella delen av avtalet. Vi som samlades i Storforsen till konferens för två månader sedan gjorde det.

Sheila Watt Cloutier (som syns på bilden) , en av årets Right Livelyhood pristagare gjorde det under seminariet. Det kan tyckas vara en struntsak i den stora helheten när vi nu ska rädda framtiden (vilken Norge tycktes hävda) men det är inte en struntsak. Urfolk har körts över i de flesta sammanhang och de ska inte köras över igen och dessutom är deras bidrag till att tänka och förstå hur vi hänger samman av avgörande betydelse för den transformation som världen behöver för att klara en framtid med ett balanserat klimat.

(Se Storforsen Appeal

En kommentar

Dag Hedin säger
7 december 2015 – 07:05

Så sant Henrik, Särskilt Arktis är utsatt i likhet i likhet med låglänta ögrupper i södra Stilla Havet. Sheila Watt Cloutier lyfte fram detta i Stockholm. Arktis drabbas också av miljögifter sk POPs (som DDT, PCB och dioxiner mfl) vilka följer med jetströmmarna och faller ner över Arktis. Detta drabbar hela polarområdet vilket vi ska vara observanta på även i Sverige. Det är viktigt att vi i debatt och handlingsplaner lyfter fram både effekterna av temperaturhöjningar och POPs, utan att blanda i hop dessa. En mycket viktig observation som gjordes vid Storforskonferensen var ju den att klimateffekterna ser lika dana ut på Nordkalotten. Samerna ser samma effekter som de du nämner, Nu får vi verkligen hoppas att förhandlarna är modiga och skapar verktyg som omgående leder till handlingen. Det är dags att stoppa upp och se bortom kvartalrepporteringarna.
Helig är jorden. Helig är Guds Himmel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *