Att baka en klimatkaka.


IMG_5520

Nu börjar det dra ihop sig i Paris. Fler och fler möten i mindre grupper och olika bud om vad texten ska innehålla och vad den inte ska innehålla. Rykten sprids och nya grupper bildas. För oss som står en liten bit ifrån så handlar det om att försöka luska fram information för att se vad det är som är på gång och för att se om det finns utrymme för att lyfta perspektiv som de förhandlande ska kunna ta till sig. Det är lite blandning av katt och råtta lek och att Kalle Blomqvista, dvs leka lite spanare.

Så här brukar det bli i andra veckan på klimatkonferenserna. Lite mer förtätad stämning och linjerna skärps. Nu börjar det talas om red-lines, dvs vilken linje som om man inte går bortom. Många oheliga allianser sluts och andra bryts upp. Texten är viktig. Det är ett avtal som ska bära viktiga överenskommelser om hur vi  ska steg för steg minska klimatpåverkan och hur vi steg ska kunna lyfta många människor ur fattigdom. Hur blir det med anpassningsåtgärder? Vad innebär det med finansiering av anpassningsprojekt och hur ska de som förlorar sina hem och sin hembyggd eller där extremväder slår sönder den infrastruktur och det som byggts upp? Hur ska det bli med allt?

Det är lätt att grotta ner sig i detaljerna i ett sånt här möte men om man tar ett steg bakåt och betraktar det hela så är det tydligt att det är viktigt. Visst finns där mycket som man kunde önska vara bättre men det är ändå lite charmerande att människor kan visa en sån vilja att faktiskt göra sig omaket att förändra sitt sätt att leva på jorden och att förstå att förnuft och tanke kan få oss att göra storverk

Min gissning är att Paris inte kommer att leverera storverk.  Det kommer ett bli ett bakverk som har sina lager av goda smaker men kanske ibland lite fluffigt bakad och vissa ställen har det bara sjunkit ihop men allt som allt är sannolikheten att kakan kommer att smaka hyfsat. Vi har ätit bättre men också sämre, ja risken har ju funnits ingredienserna har passerat bästa före datum, vilket kanske hänt med någon ingrediens , men inget som förstör hela kakan. Jag hoppas på att Cuisine Francaise blir bättre än de döbakta danska Wienerbröd om bakades i Köpenhamn 2009

 

En kommentar

Hans-Erik Karlsson säger
9 december 2015 – 05:33

Tack för rapporten. Skriven på ditt vanliga sätt med underliggande humor. Bra skrivet Jag förstår vad du menar. Lycka till med bevakningen. Och hoppas på en rapport här i Skara när du kommer åter.
Hans-Erik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *