Därföre gläd, o vän! och sjung i bedrövelsens mörker: Natten är dagens mor, Kaos är granne med Gud


IMG_5402

Paris ikväll är en hektisk aktivitet där en del hopp har tänts om att det ska bli ett avtal. Kanske till och med lite bättre än förväntat. Men det är många timmar kvar innan det förhandlarna kan packa ihop och skaka hand.

En ny text landade på bordet idag strax efter tre. Lite försenat, men inte farligt.  Textmassan minskat betydligt. Från att ha varit dryga trettiotusen ord och närmare tvåtusen hakparanteser  den 3 december så hade dagens text dryga 19 000 ord och 366 hakparanteser. Lite mer slimmat och lite mindre att behöva förhandla.

Men överraskningar fanns det. Som att det tycks finnas en allt större enhet kring att 2 graders målet verkar vara på väg att bytas ut. Det som var det enda man riktigt enat sig om under många år av förhandling. Nu finns ett allt större konsensus till att sätta målet till att inte öka temperaturen i medeltal mer än 1.5 grader. I Köpenhamn kommer jag ihåg att några utvecklingsländer ville se 1.5 istället för 2 men responsen var svag. Nu säger både EU och USA att 1.5 är mer relevant. Sen låter inte reaktionen vänta på sig när texten är släppt. Då säger USA att den är för svag. Det har man inte hört förut. Dessutom bildar de en ny grupp som kallas High Ambition Coalition, något som kan översättas med koalitionen för höga ambitioner. Över hundra länder finns med varav 79 är från Afrika, Karibien och Pacific. Lägg sen till EU och USA. Det är klart att bara det var en överraskning som heter duga. Det  sägs att den här koalitionen är en grupp som tagit form in hemlighet för att brisera nu i slutet av förhandlingarna. Man kan bara ana att det är ett sätt att bryta de vanliga maktlinjerna i FN sammanhanget som brukar ställa fattiga länder emot rika. Auktoritära emot demokratiska. Allt enligt en ordning som alla känner till. Man kan ju inte säga annat än att det känns fräscht.

Det finns många goda tecken på att Paris vill lämna ett gott avtryck i historien. Kanske är det så att omständigheterna gynnas av läget. Efter att världen under den senaste tiden sett så många misslyckanden i krig,  flyktingskap och terror så vill många visa på att vi kan skapa något gott tillsammans. Luxemburg som EU ordförande sköter tydligen diplomatin väl vilket även Frankrike gör. Konstigt vore väl annars då landet har en lång erfarenhet att diplomati.

Men det är inte över än. Många saker måste lösas. Urfolks rättigheter finns inte med i den operationella delen, dvs i den del där det har mest påverkan utan bara i förordet. Hur långa perioderna ska vara för att utvärdera målen för växthusgasminskningar och revidera dem är oklart och vad som ska ske innan 2020 då ett nytt avtal ska på plats.

Så här när onsdag har blivit torsdag så sitter de ner för nattmangling. Det ska bli spännande att se hur nästa version ser ut.

Kan bara sluta med några rader av Stagnelius som passar utmärkt för tillståndet på COP i Paris.

Endast det heliga Ord, som ropte åt världarna: »Bliven!» —
och i vars levande kraft världarna röras ännu.
Därföre gläd, o vän! och sjung i bedrövelsens mörker:
Natten är dagens mor, Kaos är granne med Gud
.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *