Nu taggar vi för en superhelg i Umeå. Ideellt Forum har förlagt sina idédagar i Umeå i år och nästa år. På fredag, lördag och söndag tar Svenska kyrkan i Umeå emot 300 ideellt engagerade från hela Sverige. Det betyder för oss som jobbar med mat och service 350 matgäster i tre dagar. Vi har börjat med att baka kakor, gobitar och bröd till alla fikan och måltider och jag har gjort alla beställningar på 100 kilovis med råvaror. Listor och körscheman är klara så nu tror jag vi är beredda.

IMG_20150929_112729

Det är jätteroligt att få jobba tillsammans så många och jobba med dem som man inte brukar jobba med i vanliga fall. I dag har vi bakat långpannebröd (http://blogg.svenskakyrkan.se/himmelochbord/2014/01/30/mitt-vanligaste-brod/) för 700 smörgåsar och 350 chokladsnitt och 350 kolakakor. De är de absolut mest populära kakorna på kyrkkaffet. Här kommer recepten:

 

Chokladsnitt

Alla ingredienser är ekologiska och/eller Fairtrade

200 g smör

2 ½ dl socker

5 dl vetemjöl

5 msk kakao

1 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1 ägg

Uppvispat ägg

Pärlsocker

Rör smör och socker. Blanda i resten av ingredienserna. Knåda ihop och rulla till 4 längder. Pensla med lite uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda två åt gången på bakplåtspapper 15 minuter i 180 grader. Skär snittar på tvären.

IMG_20140408_111505

 

Kolakakor

Alla ingredienser är ekologiska och/eller Fairtrade

200 g smör

1 ¾ dl socker

1 msk sirap

2 msk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Rör smör, socker, sirap och vaniljsocker. Blanda i mjöl och bakpulver. Knåda ihop och rulla till 4 längder. Grädda två åt gången på bakplåtspapper 15 minuter i 175 grader. Skär snittar på tvären.

IMG_20150929_112855

 

IMG_20150928_105446

Jag har nu flera tisdagar lovat lägga ut recepten på soppor och kakor som jag serverat på jobbet. Här kommer i alla fall två stycken. Receptet på minestronesoppa kommer från www.zeta.nu som är en guldgruva för mig som älskar italiensk mat, där kan ni hitta fler fantastiska recept. Ingefärssnittarna är min mammas ursprungliga recept som jag lagt till malen ingefära i.

Minestronesoppa 4p

1 hackad gul lök

2 skivade vitlöksklyftor

1 skalad och nedskuren morot

150 g sidfläsk i skivor

3 msk olivolja

2 liter vatten

1 hönsbuljongtärning

1 kvist timjan

1 lagerblad

100 g medelstor pasta

1 liten burk stora vita bönor

1 dl gröna ärtor

salt

peppar

Bryn lök, vitlök, morot och fläsk i olivolja i en kastrull någon minut. Tillsätt vatten, buljongtärning och örter. Låt koka i 5 minuter. Lägg i pastan och koka tills pastan är klar, ca 8-10 minuter. Vänd ner bönor och ärter och smaka av med salt och peppar.

 

Ingefärssnitt

200 g rumsvarmt smör

1 3/4 dl socker

1 msk sirap

2 msk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk mald ingefära

Rör smör, socker, sirap och vaniljsocker . Tillsätt vetemjöl, bakpulver och ingefära och rör snabbt ihop. Arbeta degen på bakbord och rulla till fyra längder. Lägg på plåtar, platta till och grädda på 175 grader i 15 minuter. Skär med en gång i sneda bitar.

IMG_20141117_153130

 

 

IMG_20141124_171157

Tillsammans med damerna i Handarbetscaféet hade jag en dag i bagarstugan. Det var så skönt att åka ifrån alla måsten och lägga undan alla bekymmer och göra något så ursprungligt som att baka det ”dagliga brödet”. Vi bakade både norrländska Hällakakor och bohuslänska mjukkakor (Hönökaka), och allt ska vi sälja på Gamlias julmarknad till förmån för Svenska kyrkans julinsamling.

IMG_20141124_170908

Det är rofyllt att låta kroppen arbeta och hjärnan vila i sorlet från damernas samtal om vardag, liv, sorg och glädjeämnen. Att veta att det vi gör nu, ägnar en dag åt kan komma till glädje för andra både i smak och i hjälp till ett bättre liv. Julkampanjen i år går ut på att låta fler få fylla fem och vill ni skänka pengar eller köpa julkort mm kan ni gå in på www.svenskakyrkan.se/julkampanjen .

IMG_20141124_171004

IMG_20141124_170834

Här kommer recepten. Det är jätteroligt med ett recept på 4 liter mjölk och 7 kg mjöl men man kan ju dela ner det i lite mindre stöpor om man inte bakar i bagarstuga utan gräddar på en plåt i ugnen.

Hällakaka

4 liter ljummen mjölk

8 pkt jäst

3 kg rågsikt

1 msk salt

Rör ihop och låt jäsa i 10 minuter.

Tillsätt

1 kg smält smör

1 flaska sirap

1 burk brödkryddor

4 msk stött fänkål

2 kg vetemjöl

Låt jäsa i 30 minuter.

Använd ca 2 kg vete och grahamsmjöl blandat med lite hjorthornssalt till utbakning.

Kavla tunt med vanlig kavel och kruskavel. Grädda i vedeldad bakugn. Om du vill grädda på plåt i ugnen grädda på varm plåt på högsta temperatur i några minuter.

 

Bohuslänska mjukkakor (hönökaka är de mest kända men det finns olika recept för varje ö och by i Bohuslän och dessa brukade min mamma göra.)

1 liter mjölk

50 g smör

2 pkt jäst

2 tsk salt

4 msk sirap

7 dl rågsikt

ca 17 dl vetemjöl

2 tsk hjorthornssalt

Smält smör och häll på mjölk och värm till 37 grader. Rör ut med jästen i en degbunke. Tillsätt salt, sirap och nästan allt mjöl blandat med hjorthornssaltet. Blanda till en seg och smidig deg. Låt jäsa i 30 minuter. Dela i 16-20 ämnen, trilla runda bullar och kavla ut till tunna brödkakor. Nagga och grädda några minuter på båda sidor. Högsta temperatur i vanlig ugn på varm plåt.

Den här kvällen fick mina barn varm choklad, ägg och mjukkakor till middag. Gissa om de var lyckliga?

IMG_20140813_184344

Nu var det länge sedan det kom några tankar från mig – på bloggen alltså. För många tankar finns det och de snurrar fort just nu. Jag tänker många tankar just nu om hållbarhet. Hållbarhet när det gäller maten vi stoppar i oss och hållbarhet kring miljön. Jag har blivit invald i en fokusgrupp på jobbet om hållbarhet vilket är jag känner mig hedrad av och det är ett ämne jag verkligen brinner för. Men jag försöker också tänka på att mitt liv ska vara hållbart. Håller jag för att jobba så här hårt och håller min hjärna för att tänka så här MÅNGA tankar på en gång och att tänka så många tankar på så kort tid. När stannar jag upp? Jo, jag stannar upp ganska ofta, jag har stunder av vila men det är lätt hänt att tankarna snurrar även om kroppen vilar. En god bok har fått mina tankar att vila i helgen och att laga en god soppa helt av egna grönsaker i trädgården är också en lisa för själen. Då är mamma och pappas recept på Ängamat det bästa. Den njuter hela familjen av och barnen plockar ut sina favoritgrönsaker och Olle väljer gärna bort grönsakerna men slurpar själva soppan högt och ljudligt. Den gick även bra att göra till 60 personer på tisdagens sopplunch.

 

Ängasoppa 6p

½ blomkålshuvud

1 liten zucchini

3 färska lökar

1 näve sockerärtor

1 knippe grön sparris

2 nävar mangold

1 knippe små morötter

300 g färsk potatis

¾ liter vatten

1 tsk salt

2 msk vetemjöl

4 -5 dl mjölk

1 äggula

1 dl grädde

Hackad persilja

Salt

Skrapa och dela potatisen i mindre bitar. Koka för sig. Ansa och skölj resten av grönsakerna och dela i mindre bitar. Koka upp vattnet salta och lägg i grönsakerna. De späda kan läggas i mot slutet. Koka grönsakerna nätt och jämt mjuka, ta upp dem med en hålslev. Häll i mjölken i grönsaksspadet och koka upp under omrörning. Vispa ut mjölet i lite mjölk och häll i under omrörning. Koka 3-5 minuter. Lägg tillbaka grönsakerna och potatisen och red med äggulan utrörd i grädden och smaka av med salt. Soppan får inte koka efter ägget har kommit i. Strö över persilja vid servering.

 

IMG_20140813_200000

IMG_20140714_155037Varje sommar gör jag och barnen älgörtsdricka.  Det växer älgört runt hela gården och i alla diken  och det luktar ljuvligt. Det tilltalar mig att använda något som egentligen är ogräs.Vi fryser in en del och säljer på kyrkans Höstmarknad och resten dricker vi upp själva. Det är gott som måltidsdryck med mycket is och citronskivor. Jag tänkte också försöka göra glass på älgörtsdrickan men det receptet får komma senare.  Man behöver inte koka saften utan den får stå och dra i tre dagar så alla vitaminer bevaras.

IMG_20140714_155932

 

IMG_20140718_101410

Älgörtsdricka ca 2½ liter

30 st älgörtsblommor

3 st ekologiska citroner

1½ liter vatten

1½kg strösocker

50 g citroncyra

Skölj blommorna noggrant, det sitter ofta små djur på dem.  Lägg dem i en stor bunke eller kastrull som får plats i kylskåpet. Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt och lägg ner dem med blommorna. Koka upp vattnet och rör ner socker och citroncyra och häll över blommorna och citronskivorna. Täck med lock och låt stå i kylskåpet i tre dagar. Sila av saften och häll på väl rengjorda flaskor. Om du skall frysa den använder du petflaskor men häll gärna upp i en vacker flaska när du ska använda den. Saften späds med vatten som vanlig saft.

IMG_20140718_105138

 

IMG_20140702_125016

Tiden är inne att börja safta och sylta. Det gäller att sprida ut det över sommaren så att man inte har allt kvar till sista veckan  på semestern. Men att fylla kylskåpet, skafferiet och frysen med burkar, flaskor och lådor med skogen och trädgården är rikedom för mig. Det är spännande att prova olika smakkominationer och idag har  jag gjort jordgubb- och rabarbermarmelad med citron. Jag är beroende av marmelad, jag kan inte äta frukost utan att avlsuta med en marmeladmacka och den här kommer nog att bli en favorit. Jag har mixat den slät men vill man ha lite chunky så behåller man den som den är. Jag hade också i lite vaniljpulver men det visade sig att det flöt upp med skummet som ska bort så det gjorde varken från eller till för smaken.

Jordgubb- och rabarbermarmelad med citron ca 5 små burkar

1 liter jordgubbar ca 400 g

5 stjälkar rabarber ca 400 g

800 g syltsocker

1 ekologisk citron

Ställ in rengjorda glasburkar och lock i ugnen på 100 grader. Rensa och skölj jordgubbar och rabarber. Skär i små bitar och väg på en hushållsvåg. Mät upp lika mycket syltsocker och blanda allt i en kastrull. Pressa i 1 citron och koka i 2-3 minuter. Dra undan från spisen och skumma marmeladen från allt skum för att få en klar marmelad. Mixa med en stavmixer om du vill ha en slät marmelad och häll upp den varm i de varma glasburkarna. Förslut med lock med en gång och förvara svalt.

IMG_20140702_125834

 

 

 

IMG_20140701_132258

Barnen frågar alltid ”kan vi inte baka bullar” och jag svarar alltid ”jag orkar inte, jag bakade 200 på jobbet”. Men nu på semestern har vi tid. Nu finns det tid för både böcker, bullar och vila. Jag har redan under den första veckan plöjt två böcker med västerbottniskt tema.

”Hur han än vände och vred på glaset inför sina glupska ögon stod det snett och lutade.  Det lutade mycket kraftigt, än hit, än dit. Att stå rakt upp som ett anständigt glas förmådde det inte” Torgny Lindgrens språk är helt fantastiskt. Det västerbottniska kärva men ändå varma lyser verkligen i hans senaste bok om konstnären Klingsor. Anna Borgeryds bok Tunna väggar, som utspelar sig i ett studentrum i Umeå, sträckläste jag. Hon fångar vardagsrealism och politisk spänning på ett fängslande sätt. Med sitt skarpa omvärldsananlytiska öga har hon skildrat tiden före kraschen 2008 och vävt in den i en kärlekshistoria som man bara vill veta hur den slutar.

Den här hitintills kalla sommaren har bjudit in till böcker och bullar. Jag kan verkligen rekommendera dessa böcker och vill ni baka bullar finns mitt recept här http://blogg.svenskakyrkan.se/himmelochbord/2014/01/31/vart-bidrag-till-invigningen-av-kulturhuvudstadsaret-2014/ . Nu ska jag gå ut i solen och värmen som faktiskt är på väg och äta mina bullar och dricka ett glas ekologisk mjölk.

IMG_20140701_131152

IMG_20140608_185222

Det har inte funnits någon tid för bloggande nu när alla lediga stunder går åt till att vara i trädgården. Därför tänkte jag ge er lite glimtar från den och min inspiration kommer från mormor. Mormor odlade främst grönsaker och var fantastiskt duktig på att laga mat åt många på vad hon kunde hitta i trädgården. Jag minns också trädgården som lummig och blommig med bärsåer och alla lantliga blommor. Jag har mycket kvar att utveckla i vår trädgård men nu är iallafall allt sått, jordgubbslandet är rensat och ogräset borta för en stund. Det känns rofyllt och jag har tid att njuta. Här kommer ett urval av bilder.

IMG_20140608_184728

 

IMG_20140608_185358

 

IMG_20140608_185155

 

IMG_20140608_184651

 

IMG_20140608_185137

 

IMG_20140608_185255

 

IMG_20140608_184616

 

IMG_20140608_184755

 

IMG_20140608_185053

 

IMG_20140608_184458

 

IMG_20140608_184336

 

 

Vi hade Verbum på besök på jobbet och jag fick tillfället att laga vinnarreceptet till lunch. När det kommer gäster från annan del av landet vill man ju också göra sig till lite och servera något lokalt. Jag svängde ihop en liten efterrätt som blev väldigt lyckad. Som hyllning till Kulturhuvudstadsåret har norrmejerier tagit fram Kulturfil med smak av björksav. Väldigt spännande men jag kännde med en gång att den här skulle göra sig bättre i en efterrätt än i filtallriken och det visade sig bli en fullträff. Här kommer receptet på Pannacotta med Kulturfil med smak av björksav. Jag serverade den med små bitar av kladdkaka som min kollega Siv gjort och hallon. För er i andra delar av landet går det lika bra med vanlig fil med en hög fetthalt i. Tillsätt lite honung istället som smaksättare.

kulturfilIMG_20140523_164914

Pannacotta med Kulturfil med björksav 4 p

3 dl grädde

3 msk strösocker

4 dl fil

3 gelantinblad eller motsvarande mängd agar-agar

Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Koka upp grädde och socker, krama ur gelantinbladen och rör ner i grädden. Vispa ner filen och häll upp i serveringsglas. Låt stå kallt i minst 3 timmar. Garnera med chokladkaka och hallon eller andra bär.

Sivs ljuvliga kladdkaka

200 g smör

200 g mörk choklad

4 ekologiska ägg

3 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

½ dl kakao

2 dk vetemjöl

Smält smöret. Hacka chokladen och smält i smöret på medelvärme. Rör ner resten av ingredienserna och häll i en smord och mjölad springform. Grädda i 175 grader i 30 minuter.

IMG_20140523_165746

 

 

 

 

 IMG_20140520_182435

…Svenska kyrkans recepttävling i klimatsmart mat. I sista sekund, innan deadline, skickade jag in ett av mina favoritrecept, till tävlingen. Sedan glömde jag bort det. Gissa om jag blev förvånad när de ringde upp och sa ”Grattis, du vann”. Imorgon ska jag få ta emot pris av biskopen i Västerås stift och receptet kommer ingå i en receptsamling som ska ges ut. Gårdagen var helt galen. Foton skulle fotas och intervjuer skulle ges, på telefon och live. Vilken tur att jag hade hunnit tvätta håret iallafall. Nu har jag börjat landa men det känns fortfarande lite overkligt.

Receptet är jättelätt att göra till familjen eller att förbereda till många och man kan övertyga en inbiten köttätare att välja vegetariskt. Det kom till när vi odlade zucchini i trädgården och vi åt zucchini så det sprutade ut ur öronen.

…glömde jag säga vad priset är? Stjärnkocken Magnus Hansson kommer hem till mig och lagar middag för 10 personer. Lyxigt va?!!

Zucchinibiffar med hasselnötter och rosmarin- och honungsyoghurt 4 personer

1 zucchini

1 burk ekologiska kikärtor

1 ekologiskt ägg

1 näve hackade hasselnötter

2 msk ströbröd

ekologiskt smör

3 dl avrunnen yoghurt eller matlagningsyoghurt

lite honung

färsk rosmarin

salt och peppar

Riv zucchinin och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Mixa kikärtorna med en stavmixer och vänd ner zucchini, ägg, hasselnötter och ströbröd. Salta och peppra. Smält rikligt med smör i en stekpanna och klicka ut lagom stora biffar och stek på medeltemperatur. Vänd inte biffarna för tidigt utan låt dem få en ordentlig stekyta först. Under tiden rör du ihop yoghurt, honung och hackad rosmarin. Salta och peppra. Servera med kokt eller ugnsrostad potatis.

Jag återkommer med bild senare…

 

 

« Äldre inlägg

6 kommentarer »