I morgon är den stora invigningen av Kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014. Stadskyrkan som ligger i centrum av allt är öppen hela dagen och det finns fika till försäljning. I dag har vi bakat 600 kanelbullar som vi hoppas ska räcka. Här kommer mitt bästa recept på kanelbullar.
Kanelbullar 40 st
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1,5 dl socker
1 ekologiskt ägg
11- 13 dl vetemjöl
Fyllning:
rumsvarmt smör
kanel
mandelmassa
ekologiskt ägg till pensling
pärlsocker
Smula jästen i en bunke, smält smör och värm med mjölken till 37 grader. Häll över jästen, tillsätt socker, salt och ägg och vispa ut jästen noga. Tillsätt nästan allt mjöl och knåda i degblandare i minst 10 minuter. Jäs under bakduk i 45 minuter. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel. Bred på smör, strö över socker och kanel och riv över mandelmassa med ett grovt rivjärn. Rulla degen och skär i 20 bitar, dra till och vik änden under bullen och lägg på bakplåtspapper. Jäs bullarna ytterligare 30 minuter, pensla med vispat ägg och strö över mycketpärlsocker. Grädda 5-7 minuter i 250 grader.