Umeå 2014 bjuder på goda överraskningar


Vi hade Verbum på besök på jobbet och jag fick tillfället att laga vinnarreceptet till lunch. När det kommer gäster från annan del av landet vill man ju också göra sig till lite och servera något lokalt. Jag svängde ihop en liten efterrätt som blev väldigt lyckad. Som hyllning till Kulturhuvudstadsåret har norrmejerier tagit fram Kulturfil med smak av björksav. Väldigt spännande men jag kännde med en gång att den här skulle göra sig bättre i en efterrätt än i filtallriken och det visade sig bli en fullträff. Här kommer receptet på Pannacotta med Kulturfil med smak av björksav. Jag serverade den med små bitar av kladdkaka som min kollega Siv gjort och hallon. För er i andra delar av landet går det lika bra med vanlig fil med en hög fetthalt i. Tillsätt lite honung istället som smaksättare.

kulturfilIMG_20140523_164914

Pannacotta med Kulturfil med björksav 4 p

3 dl grädde

3 msk strösocker

4 dl fil

3 gelantinblad eller motsvarande mängd agar-agar

Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Koka upp grädde och socker, krama ur gelantinbladen och rör ner i grädden. Vispa ner filen och häll upp i serveringsglas. Låt stå kallt i minst 3 timmar. Garnera med chokladkaka och hallon eller andra bär.

Sivs ljuvliga kladdkaka

200 g smör

200 g mörk choklad

4 ekologiska ägg

3 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

½ dl kakao

2 dk vetemjöl

Smält smöret. Hacka chokladen och smält i smöret på medelvärme. Rör ner resten av ingredienserna och häll i en smord och mjölad springform. Grädda i 175 grader i 30 minuter.

IMG_20140523_165746

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *