Rikedom på burk


IMG_20140702_125016

Tiden är inne att börja safta och sylta. Det gäller att sprida ut det över sommaren så att man inte har allt kvar till sista veckan  på semestern. Men att fylla kylskåpet, skafferiet och frysen med burkar, flaskor och lådor med skogen och trädgården är rikedom för mig. Det är spännande att prova olika smakkominationer och idag har  jag gjort jordgubb- och rabarbermarmelad med citron. Jag är beroende av marmelad, jag kan inte äta frukost utan att avlsuta med en marmeladmacka och den här kommer nog att bli en favorit. Jag har mixat den slät men vill man ha lite chunky så behåller man den som den är. Jag hade också i lite vaniljpulver men det visade sig att det flöt upp med skummet som ska bort så det gjorde varken från eller till för smaken.

Jordgubb- och rabarbermarmelad med citron ca 5 små burkar

1 liter jordgubbar ca 400 g

5 stjälkar rabarber ca 400 g

800 g syltsocker

1 ekologisk citron

Ställ in rengjorda glasburkar och lock i ugnen på 100 grader. Rensa och skölj jordgubbar och rabarber. Skär i små bitar och väg på en hushållsvåg. Mät upp lika mycket syltsocker och blanda allt i en kastrull. Pressa i 1 citron och koka i 2-3 minuter. Dra undan från spisen och skumma marmeladen från allt skum för att få en klar marmelad. Mixa med en stavmixer om du vill ha en slät marmelad och häll upp den varm i de varma glasburkarna. Förslut med lock med en gång och förvara svalt.

IMG_20140702_125834

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *