Måste vi tyna bort för att duga?


Jag gick ut på nätet för att kolla nyheterna och hamnade på Aftonbladet. Ibland blir det av en ren slump så tydligt. Så här såg det ut:

Skärmavbild_2015-03-17_kl._18.20.21
Aftonbladet rapporterar om hur modeller svälter sig själv för att passa in i skönhetsidealen. Och berättar att Hälsoministern i Frankrike vill kriminalisera användandet av sjukligt smala modeller, vilket skulle kunna ge fängelse eller böter.
Precis under den artikeln tipsar Aftonbladet själv om hur du snabbt och enkelt ska gå ner i vikt! Jag förstår att det är en ren slump att de här två artiklarna hamnade tillsammans, men visst är det ironiskt?

Men det är väl bra att den sjuka självsvältstrenden uppmärksammas? Och det är väl bra om överviktiga tar tag i det hela och lever ett hälsosammare liv?

Givetvis! Men något är sjukt i vårt samhälle. Allt är så tillspetsat. Vårt utseende blir viktigare och viktigare och definierar vem vi är. Vårt människovärde och vår självkänsla mäts i kilo och antal rutor på magen.

Några få modeller i världen får symbolisera hur en människa ska se ut. Alla vi andra miljarder människor passar inte in. Dessutom fixas bilderna på modellerna i datorn, så egentligen är det inte en människa på jorden som uppfyller vårt skönhetsideal.
Hur smart är det? Varför lät vi det hända? Och vad gör det med oss som människor?

Skönhet kommer inifrån. Vad som är vackert finns i betraktarens öga. Du duger precis som du är.

”Du vet väl om att du är värdefull. Att du är viktig här och nu. Att du är älskad för din egen skull. För ingen annan är som du.”  Psalm 791

Gud gör inga misstag. Älska dig själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *