Tänk utanför lådan!


Det finns ett engelskt uttryck som låter så här: Think outside the box. På svenska skulle vi väl säga: Tänk utanför ramarna. Men det här med box, låda, är snäppet bättre. Vi sitter alla i små lådor. Det är ungefär så stor världsbild som vi orkar och kan hantera.

Ett bra exempel på att tänka utanför lådan är företaget Apple som bestämde sig för att göra en mobiltelefon. Innan dess fanns det en standard för hur mobiltelefoner såg ut. En liten skärm och knappar under den. För mobiltelefonen var en utveckling av den vanliga telefonen och då behövdes knappar för att slå numret. Vilket var en utveckling av snurrskivan som innan var det sätt man slog in numret. Du förstår. Det fanns utveckling, men ingen tänkte utanför lådan. Men det gjorde Apple. Och deras telefon hade inga knappar alls. Bara en stor skärm. Det öppnade helt nya möjligheter och dagens smartphone var född. Och nu går det nästan inte att hitta en mobiltelefon med knappar.

Vi måste öppna oss. Inför Gud. Och livet. Hur ofta tvekar vi inte för att lådan är oss för trång. Hur mycket missar vi inte av livet. Hur mycket kärlek och liv, gåvor och möjligheter har vi inte inom oss, gömd i vår lilla låda, men rädsla och osäkerhet stänger det inne.

Den enda vägen är utåt. Uppåt. Framåt. Även om vi är rädda. Även om det känns jobbigt och tar emot. För alternativet är att vi stänger om oss. Då tror vi kanske att vi är säkra. Trygga. Men vi är inte säkra i den där lilla låsta lådan. Vi kan inte andas därinne. Eller växa. Eller utvecklas. Vi kvävs och förtvinar.

Vad ska vi göra då?

Låt oss återkomma till mobiltelefonerna. Vi behöver inte utveckling i våra liv. Ju äldre vi blir ju mer modifierar vi det vi redan kan, tror och vet. Vi designar om våra gamla sanningar och erfarenheter så de känns lite fräscha och moderna. Men där ute, utanför lådan, finns det människor du aldrig mött. Som kanske är helt olika dig. Nya tankar att tänka, som du kanske aldrig tänkt förut. Erfarenheter du inte visste man kunde ha. Möjligheter du inte trodde fanns.

Visst låter det läskigt. Men samtidigt fantastiskt spännande.

En kommentar

Lena P säger
28 augusti 2015 – 05:02

Det finns ingen låda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *