Svenska kyrkan – Sveriges Kulturbärare!

Muskö kyrka vinter (2)Muskö kyrka – Stockholms skärgård Levande kulturbärare!

Efter  vi haft Västerhaninge kyrka  fylld med unga dopfamiljer och glada vänner drog musikern Rickard och jag ut till Muskö kyrka långt ute i Stockholms vidunderliga skärgård.

Där firade vi Kyndelsmässodagen med sång, musik, tända ljus och de heliga texterna om Jesu barndom och profeterna. Det är helig historia som ger kulturidentitet i nuets postmodernitet.

Bland vännerna i Muskö kyrka finns förre kyrkovärden Olle. Vi har en mini-dialog i predikan. Olle berättar att han är född på Muskö, likaså hans far, farfar och farfars far Magnus år 1840! Olle berättar stolt att Magnus grundade ett missions-sällskap på Muskö. Sånt tål berättas.

Muskö har gamla anor. Gustaf II Adolf var med när kyrkogrunden var klar här nån gång runt 1641. Sveriges Försvarsmakt har haft viktiga positioner här ute genom årtiondena.

Svenska kyrkan är Sveriges helt dominerande kulturbärare ända sedan 1100-talet konstaterar Dagens Nyheter (2016-05-21) i en stor kulturartikel.

Människorna som levt här sedan tidig medeltid vet detta! Vi ska se till att Muskö lever!

Korset ~ Kronan ~ Svärdet

En symbios som skyddat och värnat vår frihet, fred och hållbar utveckling.

Så Gott Folk, släck ner skärmen, koppla ur Facebook, stäng ner TV4, och var med när det är på riktigt!

Stockholm Inside

finns med och botaniserar i de eviga trädgårdarna.

En kommentar

Nina säger
7 februari 2017 – 08:56

Tack Kenneth för en fin Gudstjänst. Det var inspirerande att lyssna på dig.

Kenneth Landelius svarar
23 september 2017 – 05:47