Gott nytt kyrkoår

1 advent – gott nytt kyrkoår!

Att fira advent är att be till Gud som  är Närvaron, för att själv kunna vara närvarande. Att fira advent är att hoppas! Att längta efter ljuset och att avstå i vardagen för att någon annan ska få det bättre. Det lilla får bli en viktig del i det stora. Ljusstrimmor skymtar i mörkaste vinter. Vi kan ana hopp!

Så mycket rymmer adventstiden. Så mycket hoppas adventstiden. I tider av flyktingströmmar, av terror, av oro: Gud är nära – Gud rymmer all oro och längtan.

Kaos sägs vara granne med Gud. Den andra människan, som jag ännu inte känner, kan vara en sann vän. Någon som är viktig. Någon att vara nyfiken på. Någon som kompletterar det som är jag. Det stökiga kan bli till en helhet.

Vi är ingenting utan varandra. Vi blir till genom att vara tillsammans.

Jesus visar vägen som både Sanningen och Livet. Mitt i kaos och undran och oro finns möjligheter som vi inte tidigare anat. Utan du, intet jag, som filosofen Martin Buber säger. Tillsammans gör vi något nytt.

Så kan vi leva

Gott nytt kyrkoår! En hoppfull advent till dig!

Allt gott och Guds rika välsignelse,

Regina

”Att älska är att agera”

Så sa biskop M Adam i sin predikan i Hammarö kyrka i söndags. Han talade utifrån texten om den barmhärtige samariern. En sådan aktuell text!
Just nu är det många runt om i Sverige och i Europa som börjat agera tillsammans. Hopp tänds i en mörk tid. Alla kan vi bidra med något, enskilt och tillsammans. Hjälporganisationer – Svenska kyrkan och ACT bland annat – samlar in pengar, människor hjälper på plats, människor vill hjälpa de som kommer hit för att få nytt liv.

Vi är ingenting utan varandra. Livet handlar om att ge och ta emot, ömsesidighet. Och alla har vi något att ge och något vi behöver ta emot.

Gud, omslut oss, bär oss och vägled oss. Varje dag. Amen.

Allt gott till dig, må ljuset lysa din väg.
Regina

Februari 2015

Konfirmandläger och Fastlagssöndag!

Idag åkte c:a 70 personer från Hammarö församling med buss upp till Stiftsgården i Rättvik. Under helgen, ända till måndag, pågår församlingens konfirmandläger med många spännande aktiviteter och fina gudstjänster. Vi tänker och ber för våra ungdomar och de vuxna ledare som är med på lägret. Vi önskar Guds rika välsignelse och allt gott och massor av vänskap och livskraft.

Den här helgen firar vi ”Alla hjärtans dag” och Fastlagssöndagen med temat ”Kärlekens väg”. Det är fina, hoppfulla teman på dessa dagar! Vi kan visa uppskattning och kärlek till de som finns omkring oss, vi kan skänka hjälpande gåvor till de som finns långt borta och vi kan fråga någon medmänniska som vi tror behöver det: ”Vad kan jag göra för dig?”.

Ha en välsignad helg,

Regina Piscator; kyrkoherde i Hammarö församling

Januari 2015

Redan är vi i slutet av januari. Julen är över och på söndag firar vi tredje söndagen efter trettondedagen. Välkomna till Hammarö kyrka kl 11.00 och till Skoghalls kyrka 18.00. I kvällsgudstjänsten besöks församlingen av Inger och Kjell Jonasson som berättar om Jerusalem och Betlehem där de levt och arbetat. Temat är: ”Hoppet om fred”. Det finns möjlighet att köpa både Fairtradevaror och hantverk. Hammarö kyrkokör sjunger sånger på både arabiska och hebreiska under ledning av kyrkomusiker Birgitta Ekängen och präst Maria Hallén. Tillsammans med kristna runt om i vårt land och runt om i världen ber vi om fred, vänskap och omsorg människor emellan. Bönen bär och hoppet lyser vår väg framåt.

Allt gott,

Regina Piscator, kyrkoherde i Hammarö församling.