”En tjänare som tjänar den som tjänar Tjänaren”…


Möjligheternas kyrka om idealitet, engagemang och konsten att vara kyrka TILLSAMMANS!

Igår hade vi inspirationsdag kring de ”stora frågorna” och som hjälp hade vi JanOlof Nordström från Ideellt forum. Det var en förväntansfull skara som var samlad. JanOlof inledde tillfället med att lansera uttrycket PROVTÄNK, att våga tänka fritt, att våga ”provtänka” utan att det finns för hållna ramar i början.. Det var som om att ge alla en tillåtelse att våga vara. Kanonbra!

Bibelns bilder av en församling, det kan vara levande stenar, husfolk, familj, träd delar av samma kropp… Det handlar om gemenskap, förändring, organism, dynamiskt, på väg, beroende… 

I kyrkoordningen står det ju tydligt att det är ett måste med det ”tänket”                    Kyrkostyrelsen lika så…” Det är en utmanande tanke att 95%( 97.85) av församlingens medlemmar är bärare av kyrkans uppdrag utan att vara förtroendevald eller anställd”

  • Vad innebär det för vår församlingssyn?
  • Hur kan alla dessa ges möjlighet att vara kyrka?
  • Hur tänker vi om församlingens medlemmar egentligen?

 Som ideellfakta fick vi veta att 48 % av svenskarna utför regelbundet frivilliga insatser.

  • Snitt 4 timmar per vecka.
  • Vilket motsvarar ca 4000000 årskalenderskrafter.
  •  De mesta aktiva är de mellan 16-18 år och de mellan 30-44 år.
  • Sociala insatser ökar.
  •  Hjälpa någon det viktaste! 

Fakta kommer från befolkningsstudien ” Svenskarnas engagemang är större än någonsin” Publicerad 2010 vid Ersta Sköndals högskola.

Att engagera sig är knutet till en tanke om oss själva. Det gör att frivillighet är ett autentiskt uttryck av mig själv. Detta uttryck måste överskrida mig själv och koppla till någon annan.”

  •  Oavlönat
  •  Motttagarnytta
  •  Frivilligt
  •  Engagemang
  •  Gemenskap

 Källan Johan von Essen

Vi kom hela tiden tillbaka till: ”Hur gör vi det enkelt för dem som vill…” När vi i Svenska kyrkan ger utrymme för ideellt engagemang måste det alltid vara för människornas skull, inte för organisationens!

… ett annat begrepp som också återkom var ”Det handlar om en omorientering där kyrkans avlönade medarbetare går från utförare av verksamhet till MÖJLIGGÖRARE av delaktighet och engagemang-ett ideellt medarbetarskap.

En sådan här dag känns det rätt att stapla alla frågor på varandra, att vrida och vända…

Känner församlingsborna om att deras engagemang är efterfrågat? Finns det plats för enagagerade frivilliga utöver de fyra K´na?

”Flaskhalsen för ideellt arbete är organisationers oförmåga att presentera konkreta arbetsuppgifter

Vi kom även in på det här att Svenska Kyrkans medlemmar är otroligt många i antal i Sverige och på det sättet skulle vi inte skämmas, utan vara raka i ryggen och stolta…det är vi inte, vi ber lite om ursäkt för att vi finns..!

Man trivs där man behövs är ju numer en tydlig devis i ideellt forum… och den skulle gärna bli Lerums församling också.

  • Värde
  • Mening 
  • Gemenskap
  • Människa i fokus
  • Att få göra tro
  • Medskapande

Man trivs där man behövs-behövs Jag-Du?

  • För vem skull?
  • För vems villkor?
  • Är jag anställd på de ideellas villkor eller är de engagerade på mina villkor?

Vad skulle hända om..

  • vi fick flera ideella medarbetaren i vårt församlingsarbete?
  • Vilka möjligheter ser vi? –Hur tar vi vara på dem?
  • Vilka hinder ser vi? Kan vi övervinna dem?
  • Vill vi ha ideella?

”En tjänare som tjänar den som tjänar Tjänaren” ( Kirkens SOS, NORGE)

Det är det det handlar om:

Möjliggörare* Tjänare* Medarbetare…

för Guds skull och för vår skull!

Vi gick som ett rus hem och nu hade vi fått mycket att tänka på, de flesta var glada att de valt att sitta inne en vacker vårdag i församlingshemmet i Lerum, medan våren började utomhus, men inspirationen började spira invärtes och det ger förmodligen en växt, det här kommer ta tid.. att bereda, så, vattna, näring tills det når blomning, men det ska vara lätt att vara ideellt.. Det känns som vi är på ”rätt bana” och att det arbete som vi lagt ner i fokusgrupper verkligen bereds och det är oerhört spännande att få verka.. tillsammans… Tacksamhet känns i magen och hjärtat!

Tack JanOlof!

 

4 kommentarer

Christina säger
15 april 2013 – 08:54

Mycket intressant inlägg och frågor, som vi också har brottas med i vår församling. Ena stunden säger vi att vi vill ha många frivilliga och sen när det kommer till kritan så blir det bara jobbigt - går lättare om jag/vi gör det själv/a... Ena stunden - vad kan vi erbjuda för uppdrag? Och andra stunden - finns det inga som kan hjälpa till på detta område? Och på detta... Och ibland har vi uppdrag, saker som verkligen är bra och behövs, men inga orkar ta tag i det och leda...

Ibland är vi frustrerade att inga erbjuder sig hjälpa till - men hur kan någon erbjuda sig om det de inte vet något om? Jag tror att det mest effektiva sättet att få frivilliga är att fråga dem om de vill hjälpa till. (fast det kan ju också bära emot - man vill ju inte störa eller vara till besvär...).

Ibland undrar jag om vi verkligen vill ha frivilliga? Vi borde nog ställa oss frågorna - vilka är vi till för? Hur vill vi att vår kyrka ska se ut?

Susanne Lindström säger
16 april 2013 – 08:13

Va roligt att du tog dig tid att läsa vår blogg! Ja du ställer väldigt bra frågor och det är precis där vi står.
Ideellt arbete är verkligen församlingsbygge och tänk, att utrusta människor till medvandrare och medmänniskor i församlingen. Det blir oftast ringar på vattnet av det. Att dela liv och dela tro, med hjärta och hand. Jag tror att vi verkligen behöver ha med det när vi möter människor att våga fråga, men då måste vi också ha tänkt till, vad har vi att erbjuda och vill vi det?!
Att organsiera ett ideellt arbete är nödvändigt , att utrusta människor är nödvändigt och att uppmuntra är nödvändigt och det kommer man långt med.
Den svåra biten kan vara det här med att förankra och grunda, därför var det så bra att vi hade en gemensamdag tillsammans, med alla anställda, förtroendevalda och de som är ideella idag. Att bjuda in till något gemensamt som vi gjorde är verkligen något att rekommendera! Att inspireras tillsammans, stöta och blötas! Vi har dessutom i vårt arbete med ideella en arbetsgrupp där det är många ideella och några anställda. Vi var på ett studiebesök i Björkekärr och de har ju tänkt till och kommit en bit på vägen. De har också skrivit ett material som heter " tänk frivilligt" det kan verkligen rekomederas. Men deras råd till oss var tänk, revidera och tålamod, det är ett långsamt arbete,men viktigt att komma igång!!! Att samordna och oragisera är viktig bit samt utrusta, uppmuntra,då kommer man långt,så tänker vi...
Lycka till med ert arbete i församlingen.. hör gärna av er om fortsatt tänkerier...

christine Jidsten säger
16 april 2013 – 08:34

Hej .
Jag blev också inspirerad av dagen i söndags.

Tänker att strukturen är otroligt viktig för att få det att fungera. Att någon anställd håller i strukturen..

Det viktigaste med en församling är att folk är delaktiga och får en plats där de får växa som människor och dela med sigav sina gåvor
Där vi också firar Gudstjänst tillsammans, kan tillbe och sjunga fördjupa sig i ordet och dela nattvarden.
Glädjen sprider sig. Och delad glädje är dubbel glädje osv.Glädje över att vara Guds folk på vandring....tihi

Anna Karin säger
17 april 2013 – 01:18

Härligt att vi börjar tala i dessa termer. Längre tillbaka byggdes ju mycket av det vi har i Lerum till stor del av ideella, exempelvis både Aspenäs kyrka och Aspenkyrkan! De som minns kan berätta om stort engagemang, ibland vånda, och massor av glädje och gudstjänstgemenskap. Tiden är en annan nu, men längtan finns ändå här och nu! Nu måste vi arbeta vidare med det som redan finns, utveckla det ännu mer, och hitta sätt att ta oss vidare. Vi känner inte detaljerna på vägen, men jag upplever att det är några viktiga steg som nu tagits! Min fundering är, vad kan jag göra för att detta verkligen ska bli av, få växa och blomma?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *