”…jag som förälder vill egentligen bara att det skall bli av!”


I går hade vi åter igen dopträff, vi alternerar mellan Aspenäs kyrka och Lerums kyrka.Det var första gången i Lerums kyrka. Det behövs mycket förberedelsetid för att möblera om och att göra det välkomnade, i vårt arbete har vi ideella som hjälper till med fikat och skapa miljö,det är ett oerhört gott arbete.Vi skapade tre sektioner i kyrkorummet.1

En rund stolcirkel kring dopfunt och ljusbärare, en annan hörna vid musiken och den tredje var fikahörnet. Det härliga var att tretton familjer dök upp med dopbarn och syskon. Det blev en rejäl grupp och vi vara glada över det sorl som infann sig när de första droppade in, det är bra att inte alla kommer samtidigt för då hinner man se och prata med varandra. De flesta var överförtjusta att det var fika, det var många som kom direkt från jobbet. Jag tänker ”va mycket tålamod de har dessa föräldrar, mitt uppe i sina liv med familjen”. Det är härligt att kyrkan får vara ett redskap inför en sådant här tillfälle och högtid som dopet. Det är många olika förutsättningar bland familjerna, för en del är detta absolut inget nytt, de kan ha haft syskon som döpts tidigare, för andra och för de flesta så är det första barnet. Men det märks rätt snabbt och vi försöker fånga upp frågor och funderingar.

3

Vi börjar alltid med fika för att lugna ner och för att få ork, sedan presenterar vi varje knyte med namn och vad det betyder och familjen får möjlighet att presentera sig kort, sedan får varje familj tända ett ljus för familjen i ljusbäraren.

Att få sjunga psalmerna, smaka på några verser både från den röda psalmboken och psalmer ifrån 2000 talet är härligt. När man ser hur barnen vaggas och sången  ger kraft och ro.  ” Vid dopets källa har du stämt möte och vi kommer med vår längtan -för att kläs i nya kläder, för att nämnas vid vårt sanna namn.  (nr 898 ps i 2000-talet)

2

Sedan plockas en stor låda fram med ett löst stort hjärta med texten ” Till dig!” Symboler plockas fram och tillsammans bildar de innehållet i dopet och svarar på vad dopet ger…vatten-liv, sakrament-gemenskap, dopklänningen,dopbeviset,fadderbevis, vad innebär det att vara fadder? Dophänget . Ett stort ballonghjärta= ALLTID SEDD! Medlemskapet…

Vi övergår sedan att lämna ut ett material ” doptidning” ” allt om dopet! Där själva dopordningen gås igenom. Det finns också plats för frågor och funderingar.

Igår passade jag på att fråga runt lite om vad de fick med sig från träffen och de flesta var väldigt glada och nöjda och sa att det var verkligen ett fint tillfälle, att dopet blir så mycket mer. En pappa sa också att jag förstår att ni har jobbat fram nya rutiner och vill så mycket med detta, men jag som förälder vill egentligen bara att det skall bli av.

Det är nog så med olika förväntningar, att när vi har tagit steget att satsa kanske det upplevs som mera och stora förväntningar. Att rusta sitt barn och förbereda familjen till dop och medlemskap kan man nog göra på många sätt och nu tar vi både tid och mycket kraft för vi tror att det kan vara en grund. Vi vill säkerställa och göra det bästa för att få fram budskapet.

…Vi snuddar vid de stora frågorna, vi får dela tro och liv!

….Gud var med i går och alla dagar och bär oss hela tiden. Hjälp oss hitta bra balans och vi ber om att glädjen ska smitta av sig till flera och längtan efter dop och kontakt får mersmak och fortsättning…

Är så tacksam!//Susanne LIndström, församlingspedagog

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *