…att tillåta sig njuta av livet mitt i veckan också.


Sommarlängtan och höstdepp

Predikaren 1:2  Tomhet, idel tomhet, säger Predikaren, tomhet, idel tomhet, allt är tomhet.

För en del av oss lämnar sommaren en konstig känsla i magen. Vi har längtat så länge efter sol och värme att när löven gulnar och nätterna mörknar kommer en känsla av tomhet. Allt det där som vi skulle göra under semestern hanns inte med. Vi sorterade inte de där kartongerna som vi skulle ha gjort. Vi röjde inte ut förrådet. Semesterresan blev dyr och tog slut för fort. Vi blev inte så där vältränade och bruna som vi önskat utan kroppen är som den är och färgen har flagnat på näsa och rygg. Snart hänger vi undan sommargarderoben och drar fram höstmunderingen igen.

Hade vi för stora förväntningar? Köpte vi veckotidningarnas rubriker och gjorde de till rubriker för vårt eget liv?

Livet består av 365 dagar om året. Om vi lägger för stort krut på de där semesterveckorna, det där sommarlovet, finns det kanske inte så mycket pengar, kraft och glädje kvar till vardagen. För det är ju den större delen av livet – vardagen. Hur knäckebrödsknastrig och skittråkig den än må vara.

Det finns dock bot mot den där tomheten och höstdeppen. Att fylla vardagen med små härliga saker och att verkligen se skapelsen tillexempel. För hur vackert är det inte med dimman de där kyliga mornarna? Eller äpplena som mognar på träden. Löven som bjuder på ett fyrverkeri av färg och form. Att unna sig en upplevelse kräver inte att det är sommar och semester, det kan man med lite planering eller spontanitet få till mitt i vardagen. Det gäller bara att komma ihåg att tillåta sig njuta av livet mitt i veckan också.

 Predikaren 9:8-9

Klä dig alltid i vitt,

låt oljan flöda över ditt huvud.

Njut livet med den kvinna du älskar,

alla dagar i ditt flyktiga liv,

det som Gud har gett dig under solen,

ditt flyktiga liv.

 

 

Carpe Diem

 

Tankar av  Li Almgren, diakon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *