Till innehåll på sidan
livetisvenskakyrkan

De flesta unga som lämnar Svenska Kyrkan kan tänka sig bli medlemmar igen

-För de unga är utträdet en fråga om ärlighet. Så kommenterar prästen Jonas Lindberg resultatet av sin forskning om 18-30-åringarna som lämnar Svenska Kyrkan.

Han är själv präst i stora Uppsala Domkyrkoförsamling. Sedan fyra år tillbaka har han sett till att församlingen lämnat en enkät till dem som sagt upp sitt medlemsskap i församlingen. Med inriktning på svaren från de unga har han nu samlat sig till en D-uppsats som kommer få sin fortsättning när han nu blir doktorand. Uppsatsen har fått titeln När det stora blir viktigare än det lilla

Kyrkans Tidning nr 2/2010 (sid 22-23) har en intervju med Jonas. För tidningens Barbro Matzols berättar han att det är dubbelt så vanligt med utträden bland unga vuxna 18-30 år som bland äldre.

Uppsala Domkyrkoförsamling är med många studenter en ung församling. Var tredje vuxen medlem är – trots utträden – under 30 år. Om det går att få tillbaka dem som medlemmar är osäkert, menar Jonas Lindberg. Men han vet att bara en av tre säger direkt nej till att återvända till kyrkan.

– Grundproblemet är människors svaga relation till kyrkan, säger Jonas Lindberg till Kyrkans Tidning. 

Hämta Jonas Lindbergs uppsats När det stora blir viktigare än det lilla på hans egen webbplats.
Så här skrev Jonas i en artikel på församlingens webbplats våren 2009:

Ofta ges en bild av att den vanligaste utträdaren ur Svenska kyrkan är en man i övre medelåldern med hög inkomst. Den bilden stämmer dock inte alls – åtminstone inte i Uppsala. I denna unga stad är det istället vanligare med utträden ju yngre människor är, med undantag av barn och tonåringar. 

I den utträdarenkät, som domkyrkoförsamlingen har genomfört för fjärde året i rad, framgår det, inte oväntat, att den kyrkliga förankringen genom bland annat dop och konfirmation bland utträdarna sakta blir allt svagare. En stor skillnad i året enkät gentemot de föregående är också att cirka 60 procent av deltagarna anger att deras tro skiljer sig (för mycket) från kyrkans för att de ska vilja fortsätta vara medlemmar, mot omkring 50 procent under de tre tidigare åren. 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *