Till innehåll på sidan
livetisvenskakyrkan

Fyllig lista: Kristna resehandböcker på vägen till en vuxen tro



På Svenska Kyrkans gemensamma webbsida är listan med förslag på böcker att läsa för den som vill lära känna kristen tro och komma vidare i sitt liv som kristen mycket kort. Två böcker av en och samma författare. Något begränsat, med tanke på att det finns så många fler böcker att välja mellan.

Saken har varit ett ämne i en del bloggar och i Svenska Kyrkans Tidning den senaste veckan. 

Idag har sidan utökats med flera böcker. Urvalet är större, men det gör nog inget om det ändå kompletteras. Lite förvånande är kanske att de två böckerna som tidigare och under en tid fanns på sidan nu är raderade. 


Här följer flera och olika böcker som förhoppningsvis också kan läggas till på Svenska Kyrkans webbplats. Ja, det ska sägas att många församlingar och några stift i Svenska Kyrkan på sina webbplatser redan har förslag på böcker. Och den följande listan gör inte anspråk på att vara komplett.

Bibeln
Inte från pärm till pärm. Då kan det sluta i diket. Men börja gärna med Lukas Evangelium.

Klassiska böcker från den kristna kyrkans historia

Thomas a Kempis, Om Kristi efterföljelse. Texter i urval. Översättning: Anders Piltz. Illustrerad med medeltida konst från British Library. 2004

Augustinus, Bekännelser, latin Confessiones, skrevs omkr. år 397. Översättning av Bengt Ellenberger. 2:a upplagan 2003
Verket anses vara världens första egentliga självbiografi, och skildrar författarens ungdom och första tid som kristen.


John Bunyan, Kristens resa, Artos & Norma Bokförlag 2006.
JB född 28 november 1628 i Elstow, död 31 augusti 1688 i London, var en brittisk kristenpredikare och författare. Bunyan skrev Kristens resa, en allegori som kom att bli världens näst mest sålda bok.

Bo Giertz, Stengrunden, Verbum förlag
Både en själavårdsbok och en historisk roman med starka berättelser. Stengrunden har nu tryckts i sin tjugofjärde tryckning. Sedan denna bok kom ut första gången 1941 har generationer av kristna tagit djupa intryck av denna bok. Den röstades av svenska folket in bland 1900-talets mest betydelsefulla böcker enligt SVT:s omröstning 1998.

Bra böcker från ”omvända kändisar”

Ingela Agardt, Den största nyheten, Libris förlag 2008
I sin bok berättade Agardh om sin, på äldre dagar, nyfunna kristna tro. Även tidigare hade hon talat om detta.  

Elisabeth Sandlund, Drabbad av det oväntade, Cordia 2004.
En söndag i juli 1999 skall Elisabeth Sandlunds utvecklingsstörda dotter Ulrika konfirmeras i ett litet träkapell på Gålö. Elisabeth har en uppväxt i EFS-miljön i Pitebygden – men har ända sedan sin egen konfirmation tagit avstånd från ”det religiösa”, ja i stort sett betraktat frågan om Guds existens och ingripande i våra liv som en icke-fråga, en helt enkelt ointressant frågeställning. Men nu har den utvecklingsstörda dottern fått motta sin första nattvard och tittar sig oroligt om efter föräldrarna och storasystern. Kommer inte det också fram till altaret? Elisabeth känner dotterns blickar och bestämmer sig för att någon annan i familjen, dvs hon måste ”gå fram” – för Ulrikas skull. Och där – vid altaret i det lilla träkapellet – möter Elisabeth Gud.

Göran Skytte, Omvänd, Libris
Lucianatten 1989 sveper Göran Skytte vinglas efter vinglas och trycker i sig alla tabletter som finns i medicinskåpet. Självmordet misslyckas – och några veckor senare har tv-programmet ”Skytte” premiär. På primetime intervjuar den prisbelönte men kontroversielle journalisten några av Sveriges mest kända människor. Samtidigt är han stammis på sjukhusets psykavdelning. Mitt i detta virrvarr börjar Skytte åter besöka den kristna gemenskap som han övergivit 1967. En gudstro växer sig allt starkare, även om den fladdrar fram och tillbaka likt lågan på ett av vinden påpassat stearinljus. Slutligen, vid millennieskiftet, tar Skytte, öga mot öga med påven Johannes Paulus II, ett avgörande trossteg. Efter det vet han att han är omvänd.


Vuxenkatekumenatsböcker, grundböcker i tron, och böcker för sökare av kristen tro

Ylva Eggehorn, Språk för en vuxen tro, Cordia Verbum, 2001
Kanske handlar det om att släppa ut Kristus ur den religiösa fångenskapen. Det är ingen enkel sak. Både tvivlare och troende har skäl att frukta den friheten.

Tony Guldbrandzén: Att gestalta tro, Verbum
I herdabrevet ligger tonvikten på andlig vägledning för att reflektera över hur vi i 2000- talets början kan gestalta vår tro och Guds närvaro i vardagslivet. Till varje kapitel finns en andlig övning. Boken kan läsas enskilt, men framför allt kan de andliga övningarna och frågorna bearbetas i grupp. Sensus studieförbund har skrivit en handledning för att arbeta i studiecirkel.

Stefan Gustavsson, Kristen på goda grunder, Cordia, 2008 och Gör som Gud – bli människa, Cordia 2006
Kristen på goda grunder, är utan tvekan den bästa apologetikboken som publicerats av en svensk författare! På ett lättförståeligt sätt visar han de starkaste argumenten för Guds existens och kristendomen och bemöter de vanligaste invändningarna som finns.
Gör som Gud – bli människa, är ett försök att ge en helhetsbild av vad det innebär att vara kristen, med andra ord en sorts nutida troslära. Det handlar om andlighet med ett mänskligt ansikte. Leder andlighet människan bort från världen? Eller leder den till en djupare bejakelse av den?

K G Hammar, Tecken och verklighet, Verbum förlag
Biskop KG Hammar vill se sina texter som en öppen inbjudan till tolkningarnas rum.

Hans Hartman, red., Vägen, en bok om kristen tro, Ordbruket AB
Boken är skriven för dem som vill samtala med varandra kring tron , livet och Jesus.

Michael Henesy, Elof Sundins dröm, Katolskapedagogiska nämnden
Elof frågar, Gud svarar. En verkligt humoristisk pocketbok som tar teologin på allvar.

Martin Lönnebo, Väven, Verbum.
Väven ingår i serien ”Andlig träning” som är ett slags andligt Friskis och Svettis.

Dag Sandahl, Jesus Motspänstig medmänniska, Verbum, och Startpaketet, GAudete förlag
Jesus Motspänstig medmänniska: Inte bara Bibeln talar om Jesus. Människorna har också alltid samtalat om Jesus, berättat om honom och ifrågasatt honom. Jesus har alltid lockat människor: till sin person, till eftertanke och till utmaningar. Jesusgestalten provocerar människor i alla tider. Ordet provokation betyder att framkalla den andres röst. Dag Sandahl prövar här sina perspektiv kring Jesus för att fråga vad du menar, för att framkalla din röst och dina tankar.


Startpaketet, kom till för den som är nyfiken på tron. Det har fungerat bra och ger inte bara text att läsa utan en miljö att be och reflektera i.

Steg på vägen, en katekes för vår tid, Göteborgs stift, Verbum
Steg på vägen handlar om det givna men sårbara livet, Jesus, Påsken, dopet, Bibeln, bönen, och om nattvarden.

Wilfrid Stinissen, I dag är Guds dag, Libris 2007
Författaren är född i Belgien och sedan 1967 bosatt i Sverige. Han är fil dr, katolsk präst och karmelitbroder. På Libris är han författare till en rad böcker, bland annat den storsäljande och mycket uppskattade andaktsboken I dag är Guds dag. Hans böcker har också översatts till en rad andra språk.

Syster Veronica, Brev om bön, Artos & Norma Bokförlag AB, 2001
Gud ger bönens gåva åt den som ber. Detta är en bok som ger praktisk hjälp åt den som fattat beslutet att börja be regelbundet. Den handlar om bönelivet olika områden och ger själavård i ordets bästa bemärkelse.

Owe Wikström: Ikonen i fickan, Natur och kultur och Långsamhetens lov, Natur och kultur.
Långsamhetens lov är lättsam och lärd, allvarlig och drastisk. 

I en tid när många känner sig förvirrade av talet om andlighet kan Ikonen i fickan vara en bok att tänka med.

Bloggat om böcker om kristen tro


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *