Ajöss och goodbye

Dags att sammanfatta bloggandet. Det har varit kul och inte alls betungande att skriva ungefär ett inlägg i veckan. Ibland har jag kombinerat skrivandet med att visa några foton som jag tagit, mest naturbilder.

I höst tjänstledighet, med undantag från Sofiakören som jag kommer att träffa varannan vecka.

Ha nu en bra sommar och sköt om er!

rönnskär1

 

Hänt

Det är så snyggt med röd liturgisk färg, men hur ofta har vi det? Pingst. Och sen?

Det är så snyggt med röd liturgisk färg, men hur ofta har vi det? Pingst. Och sen?

Snart dags för tjänstledighet, jag röjer på kontoret och sorterar och håller på.

Snart dags för tjänstledighet, jag röjer på kontoret och sorterar och håller på.

På kvällarna fågelspaning nedanför vårt hus.

På kvällarna fågelspaning nedanför vårt hus.

Och på lediga dagar en tripp norrut. Hörde lommen ropa över spegelblank Talvatis, det var en upplevelse.

Och på lediga dagar en tripp norrut. Hörde lommen ropa över spegelblank Talvatis, det var en upplevelse.

Drop-in

Noll, fyra, fem eller kanske tre? Hur många brudpar som skulle dyka upp på drop-in-vigslarna, ingen visste ju. Vi hade laddat upp med två präster, två organister, två sångsolister, två vaktmästare, två kyrkoskrivare, två kommunikatörer och en ”fixa fika-person”. Även kanslichefen syntes till under dagen. Den ena kyrkoskrivaren hade tagit gympaskor på sig eftersom hon skulle springa mellan kyrkan och expeditionen med vigselblanketter.
Mycket personal, men jag lovar, alla behövdes! Tretton par dök upp, eller var det fjorton? Någonstans vid tio-elva stycken tappade jag räkningen. En ”ordinarie” vigsel var inbokad 16.00, och det var precis just så vi hann med alla drop-innare före den.
Jag hann slänga i mig lunch mitt på dagen, men jag har en vag känsla av att prästerna inte hann med det.
Måste säga att det var roligt! Motsvarade alla förväntningar som jag hade.

Nu är jag på mitt kontor och ska plocka ihop lite saker. För mig blir det drygt tre månaders tjänstledighet i höst. Vad jag ska göra? Det får jag väl se. Innan dess väntar jobb till 10/7, sedan semester fyra veckor följt av två veckors arbete, en veckas semester och tre dagars arbete. Innan mitt livs längsta ledighet tar vid (oräknat när jag var föräldraledig, för länge, länge sedan)

Kanske är detta även mitt farväl till bloggandet, vi får se. Kanske hinner jag med ett inlägg till innan dörren smäller igen.

Gospel

I lördags var Sofiakören och jag i Arvidsjaur för att träffa Samuel Ljungblahd och inspireras av honom. Och av de eminenta körledarna där, Lena och Ellinor. Wow, säger jag! Vilken dag!
Jag kunde väl inte precis varenda textrad i låtarna, men kul var det! Jag vaknade på söndag morgon med ”Let it rain” i huvudet (tack, Ellinor, för en fin låt!) och sen dess har det fortsatt att klinga gospel inne i huvudet, låtarna vi sjöng har jag hört en efter en. Det blir som ett eko, jag vet ju hur det är eftersom jag sjungit gospel förr. Det tar några dagar innan det tystnar, liksom! Yeah!

Åter till vardagen. Barnköreriet har tagit sommarlov, så vad ska jag göra på onsdagkväll? Vilket problem!
På torsdag övar Sofiakören i alla fall, vi ska sjunga på en Sinnesromässa 22 maj i Piteå kyrka. Där medverkar även Patrik Öhlund.

Inför sommarens vigslar har det börjat droppa in önskemål om musik. Det håller sig på en lagom nivå än så länge, men man vet aldrig vad som väntar. Jag har dock slutat oroa mig, det mesta fungerar om man ger sig den på det, haha. Jag har ju alltid möjlighet att säga: det där klarar jag inte av. Dock har det inte hänt så ofta, men det beror nog mest på att det inte är så svåra grejer som önskas. Det är sällan någon Vierne-symfoni som efterfrågas, om man säger så.

Snart slutar jag blogga, jag håller på denna månad ut har vi bestämt. Sedan tar någon av mina musikerkollegor över.

 

 

Hur det ser ut…..

……….på mitt kontor! Ni ska INTE få något bildbevis! Det är likadant i varje terminsslut, så nu vet jag vad jag gör. Städa, städa, städa.
Jag är född med ett ordningssinne som lämnar en del övrigt att önska, det är med andra ord inte riktigt min grej att hålla ordning. Däremot är jag väldigt bra på att sortera och städa när jag väl börjar, men startsträckan är ganska lång. Nåja, vi är alla olika, och jag har väl mina kvalitéer, vilka de nu är.
Konstigt nog vet jag oftast var jag har de olika sakerna och jag kommer aldrig till en vigsel eller en begravning utan rätt noter med mig.
Kan vara bra nu när det närmar sig med ”Drop-in” på vigselfronten. 14 maj smäller det, då är det öppet för att vigas på löpande band. Öjeby kyrka, två präster, två organister, två solister. Man undrar ju förstås hur många par som kommer att dyka upp. Blir det två par eller tio? Tjugo? Trettio? Ett dygn senare, sitter jag och spelar brudmarscher fortfarande? Haha, nej, det är nog lugnt. Rapport kommer sen, ni vill väl veta hur det blev?

 

 

Näst sista övningen

Det går mot vår. Ikväll övar Minikören för sista gången denna termin. Jag har plockat fram allt, gitarr, noter, sångkorten som dom får dra och så ska jag ta med en filt hemifrån så vi kan leka Pomperipossa.
Barnkören övar också ikväll, men jag ska träffa dem även nästa vecka för en avslutning med tacomiddag. Fyra tjejer slutar i kören eftersom dom börjar i sjuan till hösten. Man vill inte tänka på det….

Ute regnar det. Öst ner hela dagen. Nu försvinner den sista snön ner i avloppen. Slurp, bara!

Snöfall

Våren tuffar på med sina bakslag och fina dagar. Idag snöar det och jag sitter på kontoret och funderar och fixar och tänker, som det brukar när det är konstorsdag. I tänkandet innefattas att lyssna på låten Shackles som Sofiorna ska ha på en kördag i maj. Alltså sjunga, jag ska inte leda den då men jag måste ju kanske kunna öva in den nu utan att skämmas alltför mycket. En lagom nivå, alltså.
Tänkandet innefattar även hur vi ska lägga upp det korta lilla dramat vi ska göra i kyrkan på vårfesten 1 maj med barnkören. Hur ska ungarna stå, gå, och var ska mickarna vara uppställda för att det ska fungera? Eller ska dom skicka micken emellan sig? Det blir nog så. Det tänkandet tar jag i kyrkan efter lunch när magen är mätt och hjärnan funkar. Övandet inför det och inför barnkördagarna blir i morgon, onsdag. På lördag morgon åker vi. Igår köpte jag en luftmadrass. Jodåsåatte…..

Igår var jag ledig och tillbringade en del av dagen utomhus.

Snön är nästan helt borta på hygget. Jag såg tre rovfåglar, två ganska stora som svävade uppe i skyn (ormvråkar?) och en lite mindre som satt högst uppe i en torrfura (tornfalk?)

Snön är nästan helt borta på hygget. Jag såg tre rovfåglar, två ganska stora som svävade uppe i skyn (ormvråkar?) och en lite mindre som satt högst uppe i en torrfura (tornfalk?)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På kvällen en tur ut till Havsbadet. Där flög en annan rovfågel, den var vit på undersidan (fjällvråk? blå kärrhök?) Skuggorna var långa på stranden.

På kvällen en tur ut till Havsbadet. Där flög en annan rovfågel, den var vit på undersidan (fjällvråk? blå kärrhök?)
Skuggorna var långa på stranden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Isen håller på att släppa. Det var en fantastiskt vacker kväll, som vanligt!

Isen håller på att släppa. Det var en fantastiskt vacker kväll, som vanligt!

Gamla tider

I söndags gick jag in med processionskorset istället för att spela första psalmen i högmässan. Det var nämligen min elev Martin som satt på orgelpallen. Resten av högmässan spelade jag, men vi hjälptes åt att sjunga två psalmer under nattvardsgången, Kornet har sin vila, samt Kristus är uppstånden, fröjda dig min själ. Den senare hörde jag första gången i Soutujärvi kyrka någon gång i slutet av 70-talet eller början på 80-talet. En minnesvärd Påskdag, eftersom jag inte tjänstgjorde utan bara var gudstjänstbesökare. Det har nämligen inte hänt så ofta sedan 1975…..
Kantor denna Påskdag var den vördnadsvärde Gunnar Marklund med rötterna i Malmberget och Östra Smålands missionsförening där. ”Nordöstringarna” kallades de. I Malmberget fanns också baptistkyrka, pingstkyrka, EFS, Missionskyrka och så, icke att förglömma, Frälsningsarmén. Förutom Svenska kyrkan då, förstås.
Soutujärvi kyrkas altartavla föreställer Jesus som står vid en sjö, det är fisknät med fiskar på bilden. Så minns jag det. Passar bra eftersom kyrkan ligger vid en stor sjö som åtminstone tidigare var väldigt fiskrik. Om jag inte minns fel så är kyrkan byggd på mark som tillhörde min morfar.
I sjön finns ön Haltiosaari som man använde som tillfällig begravningsplats under årstiden när man inte kunde frakta de döda till kyrkogården inne i Gällivare. Det är ungefär 50-100 meter in till stranden, och min dröm är att hyra en kanot så jag kan paddla ut till ön och verkligen se hur det ser ut där. Kanske i sommar? Hoppas det!

Så får jag önska er en fin vecka. Själv laddar jag upp för barnkördagarna i Boden som går av stapeln nästa helg. Vi åker dit tillsammans med Infjärdens mellanstadiekör och deras ledare Ewa Edström. Ska bli trevligt. Och barnkörbarnen är garanterat pigga och energiska. Och jag är gammal och mindre energisk…haha.