Biologisk mångfald i Paradise Regained


Solitärbi-boGrannens morfar lärde sitt barnbarn (min granne Erik) vikten av vildbin. Ja, inte vikten i gram – de är inte av stor tyngd. Betydelsen av vildbin för pollineringen.  ”De tama bina kommer fram för sent!” sa Morfar, som var från Småland. När grannen citerar Morfar talar han riktigt smålandska.  Och grannen, sedan många år själv farfar, och med lång erfarenhet av hantverk som slöjd- och tekniklärare i Sverige och Tanzania, kommer ihåg hans ord, och tillverkade  solitärbibostäder, ur en tjock  kastanjegren. Som vi fick i julklapp. Med upphängningsanordning och allt. Jag hängde den upp på terrassen när snön fortfarande låg kvar , och tänkte att jag nog fick vänta med att se resultat av detta generösa bostadserbjudande. Men icke! Så snart temperaturen var lite över noll, kom de första bina och började bygga. När vi drack vår första kopp kaffe ute i vårsolen, när krokusarna just hade slagit ut, var det riktigt roligt att hur de hittade sitt håll – ursäkta! – sin bostad, bland alla andra liknande. Ibland verkade det som de flög fel, men hittade snart sin egen bostad, kröp in, och kom ut efter en liten stund.  Efter ett tag var fem hål fyllda. Vi har dessutom inga tambi kvar i vårt kvarter, så vill man ha fina äpplen och päron kan de här bina betyda rätt så mycket.

paddan TouchwoodFörra året hade vi en liten ödla på terrassen. Jag vet inte om den har överlevt, men det var roligt att följa den på sin jakt på små insekter. Sedan har vi Paddan Touchwood      som kommer och hälsar på om kvällarna och klafsar omkring. Hen låter som om man kastar en blöt vante på golvet. Flopp, låter hen. Hen håller efter sniglar, hoppas jag. Om bara inte igelkotten hittar henom, för en sådan stryker också omkring, fast i år har jag inte sett den än. I holkarna jag har satt blåmesholkupp i trädgården och i parken bakom huset bor flugsnappare, talgoxe, blåmes och nötväcka. Egna bon gör rödhake, fjärilsvinterborödstjärt och duvornagår att köpa. kajorna hittat för goda boplatser i skorstenen, och har fördrivit de flesta fiskmåsar och björktrastar som fanns förr. Fjärilar har Fjärilsbusken, men framför allt Salvia, Kungsmynta och de andra kryddorna i kryddlandet. De behöver någonstans att övervintra bara, och för sånt finns den här: 

 

Det finns en hel del att köpa, men roligare är att göra den själv, eller ha en duktig granne som delar med sig. Fladdermöss har ganska svårt att hitta bostad, och de är verkligen duktiga insektsfångare! Det känns lite konstigt, att samtidigt som folk klagar på mygg, man inte medvetet ser till att de som har mygg till middag har någonstans att ta vägen för att bygga bo och för att övervintra. När man t.ex. plågas av översvämningsmyggen, borde det vara en självklarhet att varje hus i närheten sätter upp i alla fall 10 fågelholkar och lika många fladdermusholkar, och ser till att det finns gott om grodor + att man får kommunal bidrag till bereda plats åt ladusvalan, för de är nuförtiden portförbjudna i ladugårdar! Självklart vore även att alla barn i alla klasser bygger på slöjd i all fall en holk, för vilket djur de väljer, fåglar, fladdermöss, igelkottar, insekter. Bland alla slöjdarbeten mina barn har gjort i skolan är det bara ett som är en holk, men det var det sist producerade – det kanske blir regel? En holk per år? .vildbihus ur FläderDet här vackra exemplaret av solitairbibostad är tillverkad från en fläderstam. riktigt snyggt med den fina barken! Vi måste så klart omvärdera vårt sätt att leva. Den biologiska mångfalden, när man ser på arter, och när man ser på variationen inom arterna, är helt väsentlig för vår överlevnad. Och då MÅSTE vi gå över till krav-odling, strunt i om det är godare eller nyttigare för DIG, det är bättre för den biologiska mångfalden, som vi alla är beroende av.

Kommer ni till Haag någon gång, glöm då inte att se på Paradiset. Jag älskade den tavlan som barn, för längst ner i kanten satt mitt marsvin. (Det enda felet med tavlan är att Eva har magprick. Det hade hon inte, som inte ens var född. utan skapad 😉   Chava ve Adam                                                        

Fira midsommar, det gör vi på olika sätt. Till det sätt du har kan du lägga till: Räkna dina egna åtgärdar när det gäller biologisk mångfald. Hur många holkar har du satt upp i din trädgård, eller  i parken där du cyklar förbi? Tillverka några till, det är bra att hänga upp dem nu, då är de färdiga tills nästa vår! Hur mycket kravodlat står det på bordet? Hur städat är din trädgård? (ju bättre desto sämre!) 

Att förvalta skapelsen är ett stort ansvar, som kräver mycket kunskap!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.